ANKARA (İHA) - Devlet Bakanı Beşir Atalay, KKTC ile ilgili en küçük bir tavizin bile verilmediğini belirterek, "AB içinde mesafe alacaksanız, Güney Kıbrıs ile gümrük ilişkilerini öngören protokolü imzalamak durumundasınız" dedi.
TBMM Genel Kurulu'nda Hazine Müsteşarlığı, AB Genel Sekreterliği, Basın-Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü, Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA), Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Devlet İstatistik Enstitüsü (DİE) bütçeleri ele alınıyor.
Devlet Bakanı Beşir Atalay, bütçe üzerindeki eleştiri ve görüşleri cevaplandırmak üzere Genel Kurul kürsüsünden yaptığı konuşmada, "Biz işimizi ciddiye alıyoruz. Gerçekten çalışıyoruz. İyi analizler yapıyoruz. Bir veri sunuyorsak bunları da çok ciddi çalışarak, çok ince metodoloji kullanarak üretiyoruz. Bu kurumlarımız sizlere istediğiniz zaman bu konularda daha detay bilgiler sunmaya hazır. Bazı milletvekillerimizin sırf muhalefet yapmak için gerçekle hiçbir ilgisi olmayan yanlış düşünceler ifade etmelerinden üzülüyorum" ifadelerini kullandı.
Bakan Atalay, AB Genel Sekreterliği ile ilgili değerlendirmesinde ise, "Çalışmalarımız, bütün kurumların işbirliğiyle verimli bir şekilde yürüyor" dedi.
Bakan Atalay, AB ile ilgili son gelişmelere ilişkin ise, "Biz AK Parti hükümeti olarak Türkiye'nin prestijini, değerini, onurunu, bütün vatandaşlarımızın yurt dışındaki prestijini güçlendirdik. Bunu bütün samimiyetli söylüyorum. Dış politikada hiçbir taviz vermedik. En çetin pazarlıkları yaptık. Şu anda uluslararası arenada ciddi bir aktör olduğumuzu görüyoruz. Burada 'utanç verici' gibi, 'taviz' gibi ifadeleri kabul etmemiz mümkün değil. Biz AB sürecinde de hiçbir taviz vermedik. Bunu bütün netliğiyle söylüyorum. Ama pazarlık yaptık, yapıyoruz. AB süreci böyledir. Bazı ülkelerin, bazı Avrupa ülkelerinin 2 defa veto edildiğini biliyoruz. AB, sabır isteyen bir yol. Dayanıklı olmak gerekiyor. Sürekli müzakere edeceksiniz. AB içindeki ülkelerin bir çoğu da zorlanarak gelmiştir. Bizim özel bir durumumuz var. Kuzey Kıbrıs'la ilgili KKTC ile ilgili. Açık söylüyorum, KKTC ile ilgili, KKTC vatandaşlarıyla ilgili en küçük bir taviz verilmemiştir, verilmeyecektir. O protokol. Bir defa Güney Kıbrıs'ın AB'ye üye olmasında Türkiye ne yaptı? O zamanlar kimlerin, hangi ihmali oldu? O günü değerlendirmeden bugünü değerlendiremeyiz. AB içinde mesafe alacaksan, orası 25 ülke olmuş, Gümrük Birliği ve Ankara Protokolü var. O ülke ile de gümrük ilişkilerini öngören protokolü imzalamak durumundasınız. Ben, şahsım attım o imzayı. Biz, Güney Kıbrıs'ı siyaseten tanımıyoruz. Rum yönetiminin AB üyeliğinin yolunu açan AK Parti Hükümeti değildir. Biz şimdi, Rum yönetimi AB'ye girmiş, buna rağmen mesafe almaya çalışan bir ülkeyiz, almaya çalışıyoruz ve de alacağız. 4 yılda alınan mesafeyi birlikte aldık. Bundan sonra da biz bu hassasiyet içindeyiz. Gördüğünüz gibi hiçbir şekilde kabul etmiş değiliz. Kuzey Kıbrıs'ın menfaatlerini koruyarak mesafe alacağız. Bugün başbakanımız burada konuşurken de uzunca ifade ettiler. KKTC bugün 4 sene öncesine göre daha güçlü, daha zengin, daha sağlam bir yerde, uluslararası alanda da daha kabul edilebilir durumdadır. Bunu da hepimiz biliyoruz" diye konuştu.
Bakan Atalay, konuşmasında istatistik konusunda önemli çalışmalar yapıldığını ve bunların kısa süre sonra sonuçlandırılacağını belirterek, ikametgah ilmuhaberinin bile artık tarihe karışacağını söyledi.