Gürkan: Engellilere sunulan imkanlar o toplumun geliştiğini gösterir

AK Parti Sosyal İşler Başkan Yardımcısı ve Adana Milletvekili Fatoş Gürkan, engelliliğin, çeşitli sağlık sorunlarıyla...

AK Parti Sosyal İşler Başkan Yardımcısı ve Adana Milletvekili Fatoş Gürkan, engelliliğin, çeşitli sağlık sorunlarıyla ortaya çıkan bireysel bir sorun olmaktan ziyade sosyal boyutlarıyla toplumu yakından ilgilendiren ve tüm bireylerin ortak çabasını gerektiren bir konu olduğunu söyledi.
‘3 Aralık Dünya Engelliler Günü’ dolayısıyla bir mesaj yayınlayan Fatoş Gürkan, “Bir ülkenin engelli bireylerine sunduğu imkânlar, o toplumun gelişmişlik seviyesinin göstergesi olduğu gibi sosyal devlet olmanın’ da bir gereğidir” dedi.
Özellikle AK Parti iktidarında özen gösterilmesi gereken dezavantajlı kesimlerin sorunlarına önemle yaklaşıldığını ve engellilerin de birçok sorununa çare olmaya çalışılan bir dönem olduğunu savunan Gürkan, mesajında şunları kaydetti: “Engellilerimiz için yapılan düzenlemelerden bazılarını hatırlamak gerekirse; İlk defa 2005 yılında Özürlüler Kanunu çıkarılmıştır. AK Parti İktidarı döneminde, özürlülerimizin ekonomik şartlarını iyileştirmeye dönük düzenlemelerle maaşlarında büyük bir artış sağlanmıştır. Daha önce maaş alamayan 18 yaşın altındaki özürlü çocuklarımız da yararlanmış ve kendilerine de özürlü aylığı bağlanmıştır. Hükümetimiz özürlülerin birçok alanda olduğu gibi eğitimleri ile ilgili de büyük bir adım attı ve 2006 yılından itibaren özürlülerin özel eğitim okullarından aldıkları eğitimin ekonomik boyutunun devlet tarafından karşılanması uygulaması başlatıldı. İlk defa özürlü vatandaşlarımızın evde bakımı için evde bakım ücreti uygulanmaya başlamış. Otomobil, ev, özel araç gereç ve bilgisayar programları gibi özürlülerimizin yaptığı çeşitli harcamalara vergi muafiyeti getirilmiştir. 50 ve üzeri personel çalıştıran kamu kurum ve kuruluşlarda özürlü çalıştırma zorunluluğu özel sektörde yüzde 3, kamuda yüzde 4’e çıkarılmıştır. Büyükşehir belediyelerince engellilerin toplum hayatıyla bütünleşmelerini sağlayıcı ve kolaylaştırıcı çalışmalarını yürütmesi için ‘Büyükşehir Belediyeleri Özürlü Hizmet Birimleri Yönetmeliği’ çıkarılmıştır. Özürlü çalıştırmayan işverenlerden alınan para cezası caydırıcı bir seviyeye çıkarılmıştır. Çalışan özürlülerimizin özür durumuna göre emeklilik süresi 15-20 yıl arasında düzenlenmiştir. Bakıma muhtaç özürlü çocuğu bulan kadınlara 5 yıla kadar erken emeklilik hakkı getirilmiştir.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz