Gürsel Dönmez, Avusturya Uyum Müsteşarı Kurz Bir Araya Geldi

Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkan Yardımcısı Gürsel Dönmez, “Eğer halklar, insanlar birbirlerini yakından tanırlarsa,...

Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkan Yardımcısı Gürsel Dönmez, “Eğer halklar, insanlar birbirlerini yakından tanırlarsa, devletler ve kurumlar arasındaki ilişkiler de daha sağlıklı, güzel, verimli olur” dedi.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkan Yardımcısı Gürsel Dönmez, Avusturya İçişleri Bakanlığı Uyum Müsteşarı Sebastian Kurz'u konuk etti. Görüşmede Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı'nın 6 Nisan 2010'da kurulduğunu hatırlatan Dönmez, dinamik bir kurum olduklarını ifade etti. Dönmez, “Merak eden arkadaşlara şunu söylüyorum. Eğer bütçemiz yeterse, Aborjinlere varıncaya kadar çalışma alanımız söz konusudur. Dünya genelinde hakim olan hümanist yaklaşım, Anadolu hümanizmi onu gerektiriyor. Bunun arkasındaki ana cümle şudur: Eğer halklar, insanlar birbirlerini yakından tanırlarsa, devletler ve kurumlar arasındaki ilişkilerde daha sağlıklı, güzel verimli olur” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Avusturya İçişleri Bakanlığı Uyum Müsteşarı Kurz ise, Avusturya’da 1.5 milyon insanın göçmen olduğunu, bu rakamın 300 binini Türklerin oluşturduğunu söyledi. Kurz, geçmiş yıllarda Türklerin Avusturya’ya misafir işçi statüsü ile geldiklerini söyledi. Kurz, “Ne kendileri ne de Avusturya hükümeti gelecekte de Avusturya’da kalacaklarını düşündüler. Dil öğrenimi çok geride kaldı. Kendileri de bilinçli olarak Avusturya’yı gelecekte kalacakları, yaşayacakları ülke olarak seçmediler” dedi. Kurz, Türk göçmenler konusunda yapılacak çalışmalarının olduğunu kaydetti.

Dört alanda Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı ile işbirliği yapacaklarını düşündüklerini söyleyen Kurz, bunların 'dil, eğitim bilinci, kadınların iş hayatına katılımı ve din, inanç' konularında olduğunu vurguladı. Kurz, “Dil konusunda ücretsiz veya çok uygun fiyatlara Almanca kurslar veriliyor. Ayrıca internet üzerinden Almanca öğrenimine başladık. Bu olanaklar kullanılmıyor. Bu olanakların kullanılması Almanca eğitimini ilerletecektir ve olanakların bilinmesi, tanınması ve bilinci geliştirmeye ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Kurz, aile içindeki eğitim bilincine de değinerek, “Ailelerin çocukların eğitimine daha çok eğitime yönlendirilmeli. Maalesef Türk gençleri arasında okulu bitirmeyen oranları çok yüksek. Aileler içerisinde eğitim bilinci oluşturulması iş imkanları ve entegrasyon kolaylaşacaktır” dedi.

İşbirliği yapılabilecek bir başka konunun ise kadınların iş hayatına katılımı olduğunu belirten Kurz, “Göçmenlerin tamamına baktığımızda, Türk göçmenleri arasında kadının çalışma oranı en düşük orandır ve dolayısıyla ailelerin geliri de daha düşük oluyor. Biz kadınların iş hayatına daha fazla alınması gerektiğini düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

Din ve inanç konusunda ise Kurz, “İslam'a karşı bir korku mevcut ve bu çoğu zaman iki grubun bir arada yaşamasında zorluklara neden oluyor” diye konuştu. Avusturya’da İslam Diyalog Forumu kurduklarını anlatan Kurz, İslamofobi konusunda neler yapılabileceğini hususunda ilerleme sağlamak istediklerini ve camilerde 'açık kapı günü' oluşturmayı amaçladıklarını belirtti.

Reklam
Reklam

Dönmez ise, birinci nesil Türklerin Almanca konuşmadıkları fakat diğer nesillerin Almanca sorunu olmadığını ifade etti. Dönmez, “Gelin, birlikte geleceğe bakalım ve gelecek için birlikte çalışalım. Gelecekle ilgili olarak eğitim konusu, eğitim konusunda kurum olarak bizden ne istiyorsanız, birlikte çalışmaya hazırız. Bu alanda Avusturya için iyi olan şeyler, bizim içinde iyidir” diye konuştu.

Kadınların iş hayatına katılımının eğitim ile alakalı olduğunu belirten Dönmez, “Kadınların iş hayatına, sosyal hayata, ekonomik hayata katılımı, bir toplumu sadece ve sadece yüceltir” ifadelerini kullandı.

Dönmez ve Kurz birbirlerine hediyeler verdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz