Gürsoy, Ordu Ekonomisini Değerlendirdi

Ordu Ticaret Borsası Başkanı Nejdet Gürsoy, Ordu’daki projeler Çevre Yolu, Dere Yolu ve havaalanı bittiğinde,...

Ordu Ticaret Borsası Başkanı Nejdet Gürsoy, Ordu’daki projeler Çevre Yolu, Dere Yolu ve havaalanı bittiğinde, Ordu ekonomisinin fındığa bağımlılıktan kurtulacağını söyledi.

Ordu’nun ekonomisinin şuan fındığa dayalı olduğunu belirten Nejdet Gürsoy, Ordu’da yürütülen Çevre Yolu, Dere Yolu ve havaalanının bitirilmesinden sonra ve üniversitenin de büyüyerek güçlü hale gelmesiyle ilin ekonomisinin fındığa bağımlılıktan kurtulacağını kaydetti. Gürsoy, “Ordu ekonomisini değerlendirdiğimiz zaman geçmişten bu yana hep söylemiş olduğumuz bir gerçek var. Ordu ekonomisi fındığa dayalıdır. Son zamanlarda Ordu’da özellikle Çevre Yolu, Dere Yolu, havaalanı gibi projeler ve en önemlisi üniversite var. Bunlara baktığımızda geçmişe göre fevkalade yol alındığını görüyoruz. Fındığı bağlı olan Ordu ekonomisi ileride özellikle üniversite sayesinde, havalimanının gelmesiyle, turizmdeki alt yapının tamamlanmasıyla birlikte Ordu’nun ekonomisi fındığa bağlılıktan kurtulacak. Ama bu tempo bu kabuk değişimiz aynı şekilde devam ederse. Fındık artık bölgemizde sorunlarını çözemeyen Ordu ekonomisi ve bölge ekonomisine katkı sağlamayan, insanların yaptığı hesabı tutmayan bir ürün haline gelmiştir. Dolayısıyla Ordu ekonomisine katkısı olmayacağına göre, özellikle üniversite Ordu için çok önemlidir. Ordu Üniversitesi’nin nitelikli iki fakültesinin olmasında büyük bir fayda vardır. Üniversitemizde, öğrencilerin tercih edebileceği birkaç tane fakülteye sahip olması, daha çok öne çıkmasını sağlar. Üniversite Ordu için bir gelecek olacaktır. Sosyal, ekonomik ve kültürel yönden Ordu’ya çok şey katacaktır. Bugün bakıyoruz üniversite yerleşkesinin etrafında öğrenci yurtlarının arttığını, küçük esnafın iş yeri açtığını görüyoruz. Bunlar bir işarettir. Üniversite güçlendikçe ve büyüdükçe Ordu ilinin ekonomik yapısı da büyüyecektir” diye konuştu.

Reklam
Reklam

“BU İL AĞIR SANAYİYİ KALDIRMAZ”

“Bu memlekette tespit edilen bir gerçek var. Bu il ağır sanayiyi kaldırmaz” diyen Başkan Gürsoy, “Bu doğal güzellik bozulmadan turizm ağırlıklı bir il olarak ön plana çıkmaktadır. Yatırımların bu şekilde yapılması bence turizm için yapılan düşüncelerin ve yatırımları tetikleyici olacaktır. Burada atlanmaması gereken bir şey var. Ordu turizmi seçerken onun kriterini çok iyi belirlemesi gerekir. Ordu’da ne üzerine turizmde gelişmemiz gerekiyor? Bunu ayırmamız gerekir. Baktığımız zaman Ordu’da 10 gün sağanak yağış var. Güneşli gün sayısı çok az gördüğümüz için denize dayalı, yaza dayalı bir turizmden ziyade yayla turizmine, insanların hafta sonu gelip Ordu’da iki gün ikamet edip, onları gezdirilebilen bir turizme sahip olabilir” ifadelerini kullandı.

DERE YOLU PROJESİ ÇOK ÖNEMLİ

Ordu’yu İç Anadolu Bölgesi’ne bağlayacak olan Dere Yolu projesinin önemli olduğuna vurgu yapan Gürsoy, Ordu’nun önde gelenlerinin şimdiden bu yol üzerindeki illerin sanayicisi ve esnafı ile Ordulu sanayici ve esnafın tanışmasını sağlaması gerektiğine işaret etti. Gürsoy, “Hiç kimsenin şu ana kadar hareket etmediği, görmediği bir gerçek var. Bunu özellikle Ordu ilini yönetenlerin, Ordu’ya yön verenlerin önceden görmesi gerekir. Bugün bizi iç Anadolu’ya bağlayan Dere Yolu’nun bitmesi ile birlikte Sivas, Kayseri, Konya ve diğer şehirlerle trafiği başlatmış olacağız. Bunu sadece trafik olarak görmemek lazım. O illerimizdeki esnaflarla bu ildeki esnafları tanıştırmak gerekiyor. Ticari açıdan iş birliği yapabilmek için şimdiden bunu başlatmaları gerekir. Çünkü bugün Erzincan esnafının gelip Ordulu esnafla tanışması, Ordulu sanayicinin Kayserili sanayici ile tanışması hem ticaret açısında hem de iş birliği açısından Ordu’nun ekonomisi açısında çok önemlidir. Bu Dere Yolu projesi bizim çocukluğumuzdan beri beklediğimiz, hayal ettiğimiz bir projeydi. Geç olsa dahi faaliyete geçeceğini görüyoruz. Ben bunu çok önemsiyorum” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

“HAVAALANI ORDU’YA ÇOK ŞEY KATACAK”

Başkan Gürsoy, çalışması devam eden Ordu-Giresun Havaalanı için “Havaalanının Ordu ekonomisine çok şey katacağı bir gerçek” diyerek sözlerine şöyle devam etti: “Ordu’nun elinde çok iyi kartlar vardı. Bu kartlar havaalanı, Dere Yolu projesi, üniversitesi ve çevre yolu projesi. Ordu bu kartları yeteri kadar değerlendirdi. Özellikle baktığımız zaman Ankara’da Ordu’nun güçlü temsilcilerinin olması büyük katkı sağladı. Bu projeler bitmiş değil ama bittiğinde Ordu ilinin kabuk değiştirdiğini göreceksiniz. Dolayısıyla buradaki gerçek şudur: Ordu’nun bahsetmiş olduğumuz bu yatırımları bitirdikten sonra ilin ekonomisi artık fındığa bağlı olmaktan kurtulacak. Doğrusuda budur. Baktığımız zaman fındık bol olduğu seneler fiyatı düşüyor. İnsanlar hedef gösterip suçlanıyor. Olmadığı zaman para ediyor, herkes sessiz kalıyor. Fındık, Ordu ekonomisini, üreticisini, sanayicisini, ihracatçısını rahatsız edebilecek sorun haline geldi. Ordu’nun ekonomik olarak iyi yolda olduğunu, daha güzel günlerde olacağına inanıyorum. Geçmişe baktığımızda bu projelere başlanmamıştı. Şimdi baktığımızda bu projeler bitme noktasına geldi.”

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz