Gürsoy’dan Yükseklik Engeline Tepki Geldi

Mersin Girişimci İşadamları Derneği (Mersin GİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Alper Gürsoy, yüksekliği 4,08 metreyi aşan...

Mersin Girişimci İşadamları Derneği (Mersin GİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Alper Gürsoy, yüksekliği 4,08 metreyi aşan konteynerlerde para cezası uygulanmasının ihracatı durma noktasına getirdiğini belirterek, işadamlarının engellerle karşı karşıya bırakılmalarına tepki gösterdi.

Mersin GİAD Başkanı Gürsoy, yazılı bir açıklama yaparak, konteyner taşımacılığında 4,08 metre koşulu getirilmesini eleştirdi. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın Araçların Yüklenmesine İlişkin Ölçü ve Usuller ile Tartı ve Boyut Ölçüm Toleransları Hakkında Yönetmeliği kapsamında deniz nakliyesinde ağırlıklı kullanılan 40 HC'lik (high cube) konteynerlere yükseklik aşımında ceza uygulaması getirildiğini anımsatan Gürsoy, konteyner taşımacılığının bu yönetmelikle 4,08 engeline takıldığını kaydetti. Türkiye'nin kalkınması için elini taşın altına koyan işadamlarının engellerini kaldırmak yerine yeni engellerle karşı karşıya bırakıldığını ifade eden Gürsoy, ihracatçıların ürünlerinin taşınmasında yüksekliği 4,08 metreyi geçmeyen araç tedarik etmek zorunda kalacaklarını bildirdi. Söz konusu yönetmeliğe uymayan nakliyeciye 593 TL, konteynerin sahibi firmaya da bin 186 TL ceza yazılacağına dikkat çeken Gürsoy, yönetmelik nedeniyle limanlara giriş çıkışın durma noktasına geldiğini, özellikle Mersin ve Ambarlı Limanı'nda 40 HC konteyner kullanan ihracatçıların uygun araç bulamadıkları için ihracatı durdurmak zorunda kaldıklarını ifade etti. Türkiye'nin Ortadoğu pazarına açılma kapısı olan Mersin Limanı'ndan çok sayıda ihracat, ithalat ve transit taşımacılık yapıldığına işaret eden Gürsoy, uluslararası konteyner taşımacılığında en fazla tercih edilen 'high cube konteyner'lerin yüksekliğinin 2,90 santimetre olduğunun altını çizerek, şöyle devam etti: "Yapılan taşımacılıkta 'high cube konteyner'lerin üzerine ortalama yüksekliği 140 santimetre arasında değişen çekici ve dorselerin de eklenmesi durumunda azami taşıma yüksekliği 4 metrenin üzerine çıkılmaktadır. Söz konusu yönetmelik göz önünde bulundurulduğunda ise konteyner taşımacılığında belirlenen yüksekliğe göre taşıma yapılması imkansız hale gelmektedir."

Reklam
Reklam

Sektör temsilcilerinin görüşü alınmadan yönetmeliğin Resmi Gazete'de yayınlandığını dile getiren Gürsoy, Mersin'in, bölgenin ve Türkiye'nin belirlediği hedeflere ulaşılması için topyekun hareket etmenin bir zorunluluk olduğunu vurguladı. İşadamı başta olmak üzere her sektörden temsilcilerin işlerinin kolaylaştırılması yollarının açılması gerektiğini kaydeden Gürsoy, ihracatçıların önüne engel konulmamasını isteyerek, “Bizler işadamları olarak ülkenin kalkınması için elimizden gelen tüm gayreti gösterirken bu uygulamalar gelecek planlarımızı sekteye uğratmakla kalmıyor, öngörülerde bulunmamızı da engelliyor. Her şeyden önce Türkiye'nin belirlediği 2023 ihracat hedefleri var. Bilgilendirme yapılmadan, uyum süreci oluşturulmadan uygulamaya konulan yönetmelik bu hedefleri sekteye uğratacaktır" dedi.

Yönetmelik kapsamında Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın harekete geçerek Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile görüştüğü bilgisini veren Gürsoy, “Sayın Çağlayan’ın, görüşme neticesinde denetimlerin 31 Mart 2013'e kadar ceza yazılmadan, sadece istatistiki amaçlı uygulanacağını açıklaması ihracatçıları bir nebze olsun rahatlamış durumda. Bizler de gelişmeleri yakından takip etmeye devam edeceğiz. Yapılan yönetmeliğin Türkiye'nin yol şartları kadar ihracat ve ithalatçıyı da göz önünde bulundurarak yeniden düzenlenmesini bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: