Güven: 'Samsun'da Dünya Pazarına Uygun Tarımsal Üretim Stratejik Hedef'

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, Bafra ve Çarşamba ovalarına sahip Samsun’un dünya...

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, Bafra ve Çarşamba ovalarına sahip Samsun’un dünya pazarına uygun kalite ve standartta, sağlıklı gıda üretiminin stratejik hedef haline geldiğini söyledi.

Tarımsal ürünlerde kentteki ihracat potansiyeli ve stratejileri konusunda Cihan’a konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, tarımsal üretim, sanayi ve pazarlamada çok yönlü değişimler yaşandığına dikkat çekti. Bu değişimlerin ulusal politika önceliklerinden yerine uluslararası politika önceliklerine göre biçimlendiğini ifade ederek, ticaretin serbestleştirilmesi, bölgesel bütünleşmeler, sınır ötesi ticaret, uluslararası şirketleşmeler ve finansal küreselleşmelerin ülkeyi ve Samsun tarımını yakından etkilediğinin altını çizdi.

Reklam
Reklam

Pazar taleplerini, çeşit, kalite, standart, miktar ve zaman bakımından bilmek ve üretim kaynaklarını en rasyonel biçimde planlayarak üretmenin pazarlama için en önemli husus olduğunu vurgulayan İl Müdürü Güven, Samsun’un tarımsal portföyünün, ürün deseni açısından dünyanın ihtiyacı olan birçok imkana sahip olduğunu kaydetti. Güven, “Samsun’da dünya pazarlarına uygun kalite ve standartta, sağlıklı gıda üretimi için alınan kararlar tarım ürünü pazarlama kanallarını stratejik hedef haline getirmiştir. Bu nedenle pazarlama sistemlerindeki değişim sürecinde, özel sektörün üretime geçmesiyle ürün, fiyat ve kalite çeşitliliği pazara yansımış ve tarım ürünleri miktarında, kalite ve verimlilikte önemli başarılar sağlanmıştır. Verimlilik ve ürün çeşitliliği arttıkça, tüketim miktarı da artış eğilimine girmiş olmakla beraber, ürünlerde kalite, çeşit, miktar ve standart yetersizliği, ürünlerin yurt dışı satışını sağlama bakımından sahip olduğumuz imkanların yetersizliği üreticiyi sıkıntıya sokmaya başlamıştır.” dedi.

Reklam
Reklam

Samsun’un tarımsal ürünlerinin pazar taleplerini, çeşit, kalite, standart, miktar ve zaman bakımından bilmek, üretim kaynaklarını en rasyonel biçimde planlayarak üretmek pazarlamanın en önemli husus olduğunun altını çizen Güven, “Samsun için ortaya konan bölge ülkelerinin tarımsal üretim ve tarımsal ürün tedarik üssü haline getirme vizyonunun ilgili kurumlarla birlikte yapılacak eylem planları ile biran önce hayata geçirilmelidir. Pazarlama ve ihracat sektörün tüm tarafları Samsun’un tarım ürünleri pazarlamasında genel stratejisini biran önce ortaya koymalı ve uygulamalıdır. Oluşturulacak Tarımsal İhracat Stratejisi ile İlimizin yapacağı ihracatın işlenmemiş tarımsal üretime mi dayalı olacağı ya da bu ihracatın teknolojik olarak işlenmiş ürün mü olacağı veya hangi tür ihracatın yapılması gerektiği net olarak ortaya konulmalıdır." diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: