Güvenli sürüş için araç lastiklerine dikkat

KONYA (İHA) - Yaz tatilinin gelmesiyle birlikte trafikte araç kullanımının artacağını değerlendiren emniyet yetkilileri, sürücüleri can ve mal güvenliği açısından güvenli sürüş için lastiklerle ilgili kurallara uymaları konusunda uyardı.

Konya Emniyet Müdürlüğü Bölge Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü yetkilileri, güvenli sürüş için araç lastiklerinin büyük önem arz ettiğini belirterek, "Yol kaplamasının türü ve yolun durumu ne olursa olsun, lastiğin görevi güvenli şekilde yol tutuşu sağlamaktır. Lastikte güven ve konforun yanında başka özelikler de aranır. İyi bir lastiğin daha az titreşim ve gürültü yapması, düşük yuvarlanma direncine sahip olması, dolayısıyla daha az yakıt tüketmesi planlanmaktadır. Uygun olmayan hava basıncı ileride tamiri mümkün olmayacak hasarlara, düzensiz ve erken aşınmasına sebep olur. Hava basıncı lastik soğukken belirlenen hava basıncı değerlerine uymalıdır" dedi.

Reklam
Reklam

Dingil kaçıklığı, ön düzen bozukluğu, rot balans bozukluğu, yüksek veya düşük hava basılması, yanlış eşleme, aracın genel durumu, sürücünün kullanımından kaynaklanan nedenler, frenlerdeki düzensizlikler, araçların hızları, yükleme biçimleri ve yük miktarı, yol ve iklim şartlarının lastiği aşındıran nedenler olduğunu belirten yetkililer, "Lastiklerin, araçta takılı oldukları yerler her zaman aynı kaldığı durumlarda aşınmalar fazlalaşmaktadır. Periyodik olarak lastiklerin yerlerinin değiştirilmesi gerekmektedir. Bu durumda lastiklerin ömürleri uzayacaktır. Balans ayarı yaptırılması gerekmektedir. Jant ve lastiklerin uygun olarak eşlenmemesi durumunda hızlı sürüş esnasında aracın zıplaması gibi konforsuzluklar meydana gelecektir" dedi.

Lastiğin diş derinliğinin de önemini vurgulayan yetkililer, "Sırt bölgesi lastiğin yola basan kısmıdır. Lastik eskidikçe çekiş azalır. Lastiğin üzerindeki desen aşınarak kullanılmaz hale gelir. Diş derinliğinin 1.6 mm'den az olması, can ve mal emniyeti bakımından tehlikeli olduğu gibi kural olarak da yasaktır. Bu kurala uymayanlar karayolları kanununun 30/1-a maddesi gereğince (lastikleri noksan teknik şartlara aykırı araç kullanmak) cezalandırılırlar. Lastik seçimi, lastik yönetiminin en zor işidir. Doğru lastiği seçmek gerekir. Kullanılacak zemine göre üretilen lastikler farklı teknolojik yapıya sahiptir. Sürekli asfalt yolda kullanılan lastiklerin taban ve yanaklarında batık, kesik ve kopmaya karşı direnç azdır. Hem asfalt, hem de bozuk zeminde kullanılan nispeten sürate dayanıklı olan yol içi ve yol dışı diye adlandırılan lastikler daha elverişlidir" dedi.

Reklam
Reklam

LASTİK KULLANIMINDA UYULMASI GEREKEN KURALLAR
Lastik kullanımında şu kurallara uyulması gerekiyor: "Bozuk ve taşlı yollarda yüksek hız yapmayın. Sert fren ve patinaj yapmaktan kaçınılmalıdır, aksi halde aracınızın lastikleri aşınacaktır. Lastiğinizi keskin kaldırım kenarlarına sürtmekten kaçının, lastiğinizin kortları hasar görür. Aracınızı kullanırken yoldaki çukurlara ve tümseklere dikkat edin. Kaldırımlara park etmekten kaçının. Sıcak havalarda ve ağır yükle sürat yapmayın, lastiğinizin ömrü kısalacaktır. Dengesiz yük dağılımı bazı lastiklerin üzerine fazla yük binmesine ve hızlı aşınmaya sebep olabilir. Diş derinliği araçlarda 1.6 mm, büyük araçlarda 4-5 mm'den az olan lastikleri kullanmayınız. Islak zeminde lastiğin suyu boşaltması ve yere tutunması güçleşeceğinden diş derinliği emniyet açısından çok önem arz etmektedir. Rot ve balans ayarsızlığı lastiklerde düzensizlik ve erken aşınmasına yol açar. Lastik ve jant ebatlarının birbirlerine uygun olmalarına dikkat edin. Beş yılı geçen dış ve iç lastiklerin dikkatle kullanılması gerekmektedir. Lastiklerin üzerinde çatlaklar oluşmuşsa bu tür lastikler kullanılmamalıdır. Hasar görmüş veya herhangi bir nedenle hava basıncı çok azalmış lastikle yola devam etmeyin. Supaplar temiz ve kapaklı olmalıdır. Kapaklı olan supaplar lastiğin içine çamur ve benzeri maddelerin girmesini önler. Bijon somunlarının sıkılığını kontrol edin. Bijon somunlarının gevşek olması sürüş emniyetinin azalmasının yanı sırsa aşınma meydana gelecektir. Belirtilen hız ve yük şartlarını geçmeyin aksi taktirde lastik arızaları meydana gelecektir. Aynı ebat ve şekilde lastik kullanın, değişik ebat ve şekillerde kullanılan lastiklerin aşınması hızlanır. Lastik değişiminde jant ve sübapını değiştirin. Lastik havaları iki haftada bir kontrol edilmelidir. Hava basıncı düşmüşse uygun seviyeye getirilmelidir. Karlı ve buzlu havalarda daha iyi çekiş sağlaması için lastik havasını kesinlikle azaltmayın. Aksine bu durumlarda hava basıncını 3 PSI artırılmalıdır. Lastikleri her 10 bin kilometrede bir önleri arkaya, arkaları önlere takın. İki haftayı aşan park etmelerde lastik havasını 7.5 PSI artırın ve aracınızı takoza alın. Araç lastiklerinin sürekli gözlem altında tutularak kontrol edilmesi, sizin, ailenizin ve çevrenizin yol ve can güvenliği açısından hayati önemi göz ardı edilmemelidir".

Reklam
Reklam