BRÜKSEL (İHA) - Doğu-Batı Enstitüsü'nün organize ettiği ve güvenliğin "Davos"u olarak kabul edilen Dünya Güvenlik Konferansı'nın 6'ncısı Brüksel'de başladı.
Geniş bir katılımla gerçekleştirilen konferansa, dünyanın çeşitli bölgelerinden üst düzey temsilciler katıldı. Konferansın açılış konuşmasını Doğu Batı Enstitüsü Başkanı John E. Mroz yaptı. Mroz, başta küresel terörle mücadele ve ortak güvenlik konusunun toplantılarda masaya yatırılacağını söyledi.
Mroz, Afganistan ile ilgili olarak, sorunu tartışmak ve çözüme kavuşturmak için özellikle Obama hükümetinin girişimleri ışığında iyi bir zamanlama olduğuna dikkat çekti. Toplantıya katılan üst düzey yetkililer, Afganistan'daki istikrarın bölgedeki ve Pakistan gibi komşu ülkelerdeki istikrara endeksli olduğuna vurgu yaptı. Kasım ayında Hindistan'da meydana gelen saldırılara da değinen uzmanlar, bölgesel işbirliği ile sorunun çözüleceğine işaret etti. Doğu Batı Enstitüsü Yönetim Kurulu üyesi Francis Finlay, Mumbai'deki olaylara değinerek, "10 gün önce oradaydım. Orada yaşanan olay her bölgede yaşanabilir" diye konuştu.
"SALDIRILAR PLANLI"
Toplantıya katılan Hindistan ordusundan emekli General Satish Nambiar, Mumbai saldırılarının planlı olduğuna dikkat çekerek, "Saldırı sonrasında şu gözlendi teröristler iyi yetiştirilmiş ve çok iyi eğitim almışlar. Problemin köküne inilerek mücadele sürdürülmeli" dedi. Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai'nin Ulusal Güvenlik Danışmanı Houmayoun Tandar ise ülke hakkında vermiş olduğu genel bilgilendirmenin ardından "Afganistan'da ekonomik ve siyasi alanda bir çok gelişme yaşandı. Şunu özellikle dikkatleri çekmek istiyorum Afganistan'ın 34 bölgesinin yalnızca 4 bölgesinde sorun yaşanıyor. Yani ülkenin büyük bir kısmında iyileşme söz konusu. Bu güzel gelişmeye rağmen yapılması gereken çok şey var" şeklinde konuştu.
"ANLAŞMALARA UYULMALI" Toplantının bir diğer konuşmacısı Pakistanlı Emekli General Ehsan Ul Haq ise ülkesinde bir çok güzelliğin yanında bir çok olumsuzluğunda yaşandığına işaret ederek, "Swat bölgesinde Taliban ile şeri kuralların uygulanması hakkında anlaşma yapıldı. Lakin geçmişte de çok sayıda anlaşma yapılmıştı. Bir anlaşma yapılırken bir anlaşma bozuluyor. Anlaşmalarda kararlılık çok önemlidir. Ayrıca Taliban bu fırsatı çok iyi kullanmalıdır. Ülkem bu konuda özellikle komşu ülkelerde ve uluslar arası arenadan tepkiyle karşılaştı. Eleştirilere saygı duyuyoruz" ifadelerini kullandı. Ehsan Ul Haq'ın ardından uyuşturucu konusunu gündeme getiren Afganistan Uyuşturucu İle Mücadele Bakanı General Khodaidad ilginç bir tespitte bulundu ve "Eğer güçlü isen sana zarar veren bir grupla dahi anlaşma yapsan problem olmaz. Lakin eğer zayıf isen bu yapılan anlaşmanın bedelini ödetirler" dedi.
İlk günkü toplantının sonunda ise uzmanlar terörist grupların özellikle son dönemlerde biyolojik ve nükleer silahlara yönelme tehditlerinde bulunmalarını endişe verici gelişme olarak nitelendirdiler.
19 Şubat tarihine kadar devam edecek olan Dünya Güvenlik Konferansı'nda organize suç ile mücadele başta olmak üzere, radikal terör ve terörün medyadaki yansımaları konusunda paneller de düzenlenecek.