Güvenlik Birimlerine Ait Devlet Mallarının Denetim Sonuçlarına Gizlilik Ayarı

“Savunma, Güvenlik ve İstihbarat ile İlgili Kamu İdarelerine Ait Devlet Mallarının Denetimi Sonucunda Hazırlanan Raporların...

“Savunma, Güvenlik ve İstihbarat ile İlgili Kamu İdarelerine Ait Devlet Mallarının Denetimi Sonucunda Hazırlanan Raporların Kamuoyuna Duyurulmasına İlişkin Yönetmelik” Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Denetim raporlarının kamuoyuna duyurulması hususunda gerekli usul ve esasların belirlendiği yönetmeliğe göre Sayıştay; Millî Savunma Bakanlığı, Millî İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığı, Savunma Sanayii Müsteşarlığı, Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı, Millî Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde bulunan her türlü taşınır ve taşınmaz mallarla ilgili rapor hazırlayabilecek.

Reklam
Reklam

Yönetmeliğe göre ilgili kamu idarelerinin Sayıştay tarafından yapılan denetimleri sonucunda, her bir kamu idaresi için ayrı ayrı hazırlanan taslak denetim raporları gizlilik esasları çerçevesinde, görüşü alınmak üzere, denetlenen kamu idaresine gönderilecek. Denetlenen kamu idaresi ise otuz gün içinde rapor hakkındaki görüşünü bildirecek.Sonraki safhada denetlenen kamu idaresinin görüşü dikkate alınarak ilgili mevzuat hükümlerine göre hazırlanan denetim raporları, Sayıştay Başkanlığınca gizlilik esaslarına uyularak görüşleri alınmak üzere ilgili Sayıştay dairesi ve Kurula gönderilecek. Kurul görüşü alınan denetim raporundan, kanunların açıklanmasını yasakladığı durumlar ile devlet mallarına ilişkin hususları içeren kısım Sayıştay Başkanlığı’nca ayrılarak gizlilik esasları içerisinde TBMM’ye sunulacak. Raporun diğer kısmı ise TBMM’ye sunulduktan sonra 6085 Sayılı Kanun’un 44’üncü maddesinin birinci fıkrası uyarınca kamuoyuna duyurulacak.Son safhada ise devlet mallarına ilişkin hususları içeren Sayıştay raporlarının TBMM’de ilgili komisyonca görüşülmesi sonrasında, raporlardaki konulardan kamuoyuna duyurulması kararlaştırılanlar Sayıştay Başkanlığı tarafından kamuoyuna duyurulacak.

Reklam
Reklam

Yine yönetmeliğe göre kamu idaresinin üst yöneticisinin gerekçeli talebi üzerine yargılamaya esas raporun devlet mallarına ilişkin kısımlarının yargılanması ve kararın açıklanması hususlarında, dairece gizlilik kararı verilebilecek.

KAMUOYUNA DUYURULMASI KARALAŞTIRILAN RAPORLARA DA GİZLİLİK ŞARTI GETİRİLDİ

Yönetmeliğe göre devlet mallarına ilişkin hususları içeren Sayıştay raporlarından kamuoyuna duyurulması kararlaştırılan raporlarda “kanunların açıklanmasını yasakladığı durumlar, devlet mallarının bulunduğu yer,teknik özellikleri ve miktarı, devlet mallarının nazıl ve nerede kullanıldığı, 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu’nun 24’üncü maddesine göre temin edilen Devlet malları” hususları yer alıyorsa bu raporlar da kamuoyuna duyurulmayacak.

Yönetmelikte ayrıca kamu idarelerinin denetimi sonucu hazırlanan raporun devlet mallarına ilişkin bölümünün TBMM’ye gönderilmesine kadar geçen süreçte, bu rapor ve eklerini teslim alan, bir yerden bir yere taşıyan ve çoğaltanlar da dâhil olmak üzere tüm görevliler, bu rapor ve eklerinin korunması için gerekli özeni göstermekle, bu raporlarda yer alan bilgi ve belgelere herhangi bir suretle vâkıf olan tüm görevliler ile görevlendirilecek bilirkişi ve uzmanların ise sır saklamakla yükümlü olacağı belirtildi..

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz