Güvenlik, isim türünde bir kelimedir. Yunanca kökenli olan güvence, güvenlik, sigorta anlamlarına gelen asfalia kelimesinden türeyerek dilimize yerleşmiştir. Asphales kelimesi de düşmez, emin, güvenli sağlam anlamlarına gelir. Arapça olan emn kökü de bu sözcüğün kaynağıdır.
Emniyet kelimesi güvenliğin eş anlamlısı olan kelimeler arasındadır. Bu kelime kullanılarak ve başka kelimeler ile bir araya gelerek yeni anlamları olan birleşik türde kelimeler de türetmek mümkündür.
Türk Dil Kurumu güvenlik kelimesi için isim türünde tek bir tanım yapar. Bu tanım şu şekildedir:
"Toplum yaşamında yasal düzenin aksamadan yürütülmesi, kişilerin korkusuzca yaşayabilmesi durumu, emniyet."
Güvenlik eş anlamlısı olan kelime emniyet kelimesidir. Diğer eş anlamlıları ise şunlardır: İtimat, korkusuzluk. Bu kelimeler güvenlik kelimesi yerine cümle içinde kullanılabilir.
Farklı kelimeler ile bir araya gelerek ürettiği birleşik kelimelere ise şu örnekler verilebilir:
Güvenlik borusu: Buharlı tesisatta basıncın belirli bir değerin üstüne çıkmasını önleyen U biçimli boru.
Güvenlik engeli: Müze, sergi ve bunun gibi yerlerde gerildiği yerde yerin gerisine geçişi yasaklayan ip, naylon, zincir ve buna benzer maddelerden yapılmış engel.
Güvenlik görevlisi: Güvenliği sağlamak ile görevli kişi.
Güvenlik şeridi: Otoyollarda kesiksiz çizgi ile belirlenen, en sağ şeritte bulunan, acil durumlarda cankurtaran, itfaiye, polis vb. araçların gidebilmesi için ayrılmış yol bölümü, emniyet şeridi.
Güvenlik vanası: Buharlı tesisatta basınç belirli bir değerin üstüne çıktığında açılarak tesisatın güvenliğini sağlayan vana, emniyet supabı.
Milli güvenlik: Devletin her türlü iç ve dış tehditlere karşı korunması.
Sosyal güvenlik: Sosyal sigorta, sosyal yardım vb araçlarla halkın sosyal durumunu güvence altına alma.
Kamu güvenliği: Bir devlette zabıta hizmetleri ile halka sağlanan can ve mal güvenliği.
Bir kelimenin anlamını pekiştirmek için en doğru yöntem o kelimeyi bir cümle içinde kullanmaktır. Bu sayede yerine geçecek olan kelime de doğru seçilebilir.
Güvenlik kelimesi ve eş anlamlıları kullanılarak kurulan bazı örnek cümleler şunlardır: