"Güvenlik konseyi, doyurucu bilgi sahibi değil"

LEFKOŞA (İHA) - Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Dönem Başkanı İngiliz Büyükelçi Jeremy Greenstock'un, BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın Kıbrıs Özel Temsilcisi Alvaro De Soto'nun brifingine dayanarak, "Kıbrıs görüşmelerinde Türk tarafı daha az yapıcı bir yaklaşım içinde görülmüş ve temel sorunları haziran ayı sonuna kadar çözüme kavuşturma amacına destek vermekten kaçınmıştır" şeklindeki açıklamasına KKTC Dışişleri ve Savunma Bakanlığı yazılı bir açıklama ile cevap verdi.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Güvenlik Konseyi'nin kapsamlı ve yapıcı önerilerimizi içeren 29 Nisan 2002 tarihli belgemiz ve bunu izleyen çalışmalarımız hakkında doyurucu bilgi sahibi olmadığı izlenimi edinilmektedir. Bu bağlamda Rum tarafının görüşmelerde sözde 'hükümet' sıfatından herhangi bir taviz vermediğinin, ortaklık ve eşitlik gibi temel parametreleri dahi sorguladığının Güvenlik Konseyi üyelerinin bilgisine getirilmediği gözlenmektedir" denildi.

Reklam
Reklam

"4 Aralık'ta De Soto, yüz yüze görüşmelerin hangi esaslar dahilinde yapılacağını açıklamıştır. Önkoşulsuz olması gereken bu süreç, taraflara doğrudan müzakere fırsatı verecek bir zeminde sürdürülmesi anlayışına dayanmaktadır. İki liderin müzakere etmeleri ve uzlaşmaları esastır. Dolayısıyla, Güvenlik Konseyi kararlarına yapılan atıflara bu çerçevede yer yoktur. Böyle bir yaklaşımın da tarafımızdan kabülüne imkan yoktur" denilen açıklamada, Kıbrıs'ta bir uzlaşı olacaksa, bu uzlaşının tarafların özgür iradeleriyle ortaya koyacakları öneriler çerçevesinde ve Kıbrıs'ın gerçekleri temelinde olacağı ifade edildi.

Açıklamada, "Esasen, bugüne kadar Kıbrıs'ta bir uzlaşıya varılamamasının gerçek nedeni 186 (1964) sayılı kararla kendini meşru 'Kıbrıs hükümeti' addeden Rum tarafının bu tutumunu sürdürme yönünde şimdiye kadar teşvik edilmesidir. Bu tutum Kıbrıs'ta uzlaşı arayışlarına hizmet etmemektedir" denildi ve Kıbrıs Türk tarafı olarak iyiniyetle, eşit şartlarda, 1963'te olduğu gibi yırtılıp atılmayacak, kalıcı, dengeli, bir anlaşma için uğraşmaya devam edileceği kaydedildi. KKTC Dışişleri Bakanlığı açıklamasında ayrıca Kıbrıs'ta bir uzlaşı olacaksa bunun, "iki ayrı eşit egemen devletin oluşturacağı yeni bir ortaklık" olacağı belirtildi.

Reklam
Reklam