Güzel Atların Diyarında Bir Dünya Şampiyonu

Kapadokya, 3 dünya şampiyonluğu bulanan Red Bull Sporcusu Petr Kraus’un bisikletiyle atıldığı nefes kesici maceraya...

Kapadokya, 3 dünya şampiyonluğu bulanan Red Bull Sporcusu Petr Kraus’un bisikletiyle atıldığı nefes kesici maceraya ev sahipliği yaptı.

Eşsiz peribacalarının oluşturduğu doğal parkuru ve özel taş yüzeyiyle dünyanın en iyi bisiklet pistlerini geride bırakan Kapadokya, dünyanın en iyi bisikletçilerinden Petr Kraus’a eşsiz bir performans sergilemesi için ilham verdi. Kraus, 10 gün süren macerasında bisiklet sporu için zorlayıcı olan Kapadokya’nın kendine has tüf zemin yüzeyinde sınırları zorlayan hareketler yaparak ‘Güzel Atlar Diyarı’nı keşfetti. Dünya Şampiyonu, bisikletiyle peribacalarının arasından atladı, eski evlerin tepesinde çatıdan çatıya sıçradı, Kapadokya’nın gizli kalmış mağaralarını ve dehlizlerini keşfetti.

Reklam
Reklam

Kariyerinin başından beri kazandığı dünya şampiyonluklarıyla 20’li yaşlarında bir efsane ilan edilen Red Bull Sporcusu Petr Kraus, tarihle iç içe mekanları ve doğal güzellikleri yer çekimine ve kendi sınırlarına meydan okuyarak keşfetmek için bisikletiyle Kapadokya’nın her yerini dolaştı. Bisikletiyle dünyanın dört bir yanını dolaşan Petr Kraus, Kapadokya’nın özgün ve güzel bir yer olduğunu ve daha önce hiç böyle bir yerde bisiklet sürmediğini söyledi.

Petr Kraus, bu performansında zaman zaman trial bisiklet disiplininde (bisikletin tekerleklerinin yere minimum temas ettiği, sıçrayışlarla bir noktadan diğerine gitmeyi hedefleyen disiplin), zaman zaman downhill bisiklet disiplininde performans sergiledi. Kapadokyalıların yoğun ilgisiyle karşılaşan sporcu, Kapadokyalı çocukların ve gençlerin bisiklet sporuna ilgi duyması için onlara özel gösteriler yaptı ve gösterdiği hareketlerin püf noktalarını anlattı. Kraus, Kapadokya’yı seçmesinin ardında yatan nedenleri ise şöyle özetledi:

“10 milyon yıldır doğaya ve sabitliğe meydan okuyan bir mekandan bahsedildiğini duyunca orayı görmeden yapamayacağımı anladım. Bence hayat bir şeylere karşı mücadele etmektir. Mücadelemiz bizi şekillendirir ve ortaya çıkan şeyin ne kadar güzel olduğu mücadelemizin zorluğuyla ölçülür. Kapadokya’yı bu kadar güzel yapan şey de volkanik kayaların rüzgarlara ve sulara karşı verdiği mücadele olmuş. Benim yaptığım sporda da yaşamımda da mücadele çok önemli yer tutar. Bu yüzden Kapadokya’nın güzelliklerinde kendimden bir şeyler buldum. Ayrıca Kapadokya’daki sertleşmiş volkanik yüzey zaman içinde rüzgar ve yağmurlar sayesinde özel olarak tasarlanmış büyük bir bisiklet parkurunu andırıyor. Tüf zemin bisiklet sporu için son derece zorlayıcı. Zeminin yapısı gereği, tekerleği temas ettiği alan hızlı dağıldığı için bisikletin kontrolünü sağlamak bir hayli zor. Ama peribacaları ve diğer kayalıkların dağılımı o kadar güzel ki. Burada olmak rüya gibi bir şey. Sanki tabiat koskoca bir kenti benim sporum için tasarlamış.”

Reklam
Reklam

Ayrıca, Red Bull sporcusu Petr Kraus’un Kapadokya macerası bir belgesel haline getirilecek. Tüm dünyada 100’den fazla ülkede dağıtılacak olan belgesel, genelde Türkiye’nin, özelde Kapadokya’nın tanıtımına katkıda bulunacak.

BİSİKLET SPORUNUN EN İLGİ ÇEKİCİ DALI

Trial bisiklet, son dönemde birçok alt disipline bölünen bisiklet sporunun belki de en ilgi çekici dalı olarak gösteriliyor. Bisiklet sporunun doğası gereği bireysel performans gerektiren bu disiplinde sporcunun denge hakimiyetini en zor manevralarda bile koruyabilmesi gerekiyor. Trial bisiklet özel olarak dizayn edilmiş pistlerde ya da doğal engebeli arazilerde yapılıyor. Sporun amacı yere mümkün olduğu kadar az temas ederek farklı engellerin üstünden atlamak ve bu şekilde bir noktadan diğerine gitmek. Sporcu, yere her temasta puan kaybeder. Amaç minimum puan kaybıyla parkuru tamamlamaktır.

Downhill bisiklet ise zamana karşı yapılan bir yarıştır. Ciddi yükseklik farkları olan parkurlarda düzenlenir. Adından da anlaşılacağı gibi yokuş aşağı iniş rotalarında yüksek hızlarda ve engellere karşı yapılır. Engeller genelde engebe, ağaç kökü, kaya gibi doğal yükseltilerdir. Parkur genişliği coğrafi şekillere ve organizasyona göre farklılık göstermekle birlikte genelde 2 M - 10 M bandındadır. Sürücüler bitiş noktasına en kısa zamanda varmayı hedefler. Genellikle en kısa düzenli yol ve en hızlı gidilebilecek yol birbirinden farklıdır. Eğer sürücü belirlenen güzergahtan çıkarsa, ilk tahliye noktasından yarışı terk edip tekrar başlamak zorundadır. Genelde 2-5 dakika sürecek parkurlar çizilir.

Reklam
Reklam

PETR KRAUS HAKKINDA

Petr Kraus 1976’da Çek Cumhuriyeti’nde doğdu. 1992’de trial bisiklet dalında gençler kategorisinde ilk Dünya Şampiyonluğunu kazandı. Henüz 17 yaşındayken kazandığı başarılar, Petr’ı elit sporcu kategorisine taşıdı. 1993’te Dünya Şampiyonası sıralamasını dördüncü olarak bitiren Petr’ı, bundan sonra tutmak mümkün olmadı ve başarıları çığ gibi büyüdü, ertesi yıl tarihteki en genç dünya şampiyonu oldu.

1995’te Petr trial bisikletten dağ bisikletine geçti. 1995’ten 1999’a kadar dağ bisikleti klasmanındaki yükselişini sürdürdü ve dünya sıralamasında 2.liğe kadar yükseldi. 1999’da trial bisiklet kategorisinde üçüncü kez şampiyon olarak dünyanın en iyisi olduğunu göstermiş oldu.

Petr Kraus, uluslararası spor camiasında kararlı sürüş tekniği, keskin ve karakteristik stili, anlık karar verebilme yeteneği ve sınırları zorlamayı seven tarzıyla tanınıyor. Yokluklarla büyüyen ve uluslararası yarışlara babasının yaptığı basit bir bisikletle katılan Petr, bir kauçuk bisiklet lastiği için kazandığı kupayı Batı Avrupalı sporculardan biriyle değiştirdiği günleri hatırlıyor ve yaşama bakışını şöyle özetliyor:

Reklam
Reklam

“Bir işi yapmak isteyenlerin dinlemesi gereken tek kişi vardır. O da hiç kimsedir. Benim doğru düzgün bisikletim bile yokken şampiyon oluyordum ve bir lastik için kazandığım kupayı takas ediyordum çünkü hiçbir şey yoktu. Uzaydan gelmiş gibiydik ama şampiyon bendim çünkü inanarak, isteyerek yarışıyordum. Kategori değiştirdim, yine kazandım. Dünyanın en iyisi olmak için tek ihtiyacınız olan şey istemek.”

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: