Güzel söz, suyun bile kimyasını değiştiriyor

Atalarımızın "tatlı söz yılanı deliğinden çıkarır" özdeyişi, su kristalleri üzerinde yapılan bir araştırmayla ispatlandı. Bursa'da çevre kirliliği ve küresel ısınma ile ilgili bir gösteriye imza atan ilköğretim öğrencileri, "sevgi, takdir ve teşekkür" sözcükleri dinletilen şişelerdeki su kristallerinin çok simetrik ve güzel olduğunu, kin ve nefret sesleri dinletilen kristallerin ise tanınamayacak kadar dağınık olduğunu slayt gösterisiyle ortaya koydu.

Nilüfer Belediyesi Yerel Gündem 21 ve Nilüfer'de yer alan ilköğretim okullarının işbirliğiyle gerçekleştirilen "Bursa'da Çevre Kirliliği ve Küresel Isınma" konulu etkinlik Konak Kültür Merkezi'ni dolduran izleyiciler tarafından ilgiyle izlendi.

Reklam
Reklam

Öğrencilerin, toprak, su, hava, elektromanyetik alan, görüntü ve ses kirliliği hakkındaki fikirlerini, tiyatro oyunu, film gösterimi ve panel yaparak büyüklerine aktardığı etkinlikte öğrencilerin çevre konusundaki hassasiyeti büyüklerin takdirini topladı. Farklı okullardan öğrencilerin geri dönüşüm, çevre ve toprak kirliliğini gösteriyle anlattıkları etkinlikte Hacivat-Karagöz, pamuk prenses gibi karakterler, gaz maskeli davulcular dikkat çekti.

Kültür Okulları öğrencileri ise, suyun insan hayatındaki önemine bir sunum ile dikkat çekti. Japonya'da yapılan bir araştırmaya yer veren öğrenciler, su kristallerinin insan sözcüklerinden nasıl etkilendiğini slayt gösterisiyle anlattı. Yapılan araştırmaya göre, sevgi sözcüklerinin su kristallerini güzelleştirdiği, kötü sözler ve seslerin ise kristallerin yapısını bozduğu ortaya çıktı. Okul öğrencilerinden İrem Alara Uğtur, bazı sevgi ve nefret kelimelerinin kasete kaydedilerek cam şişelere gece boyunca
dinletildiğini, deney sonunda sevgi, takdir ve teşekkür sözcükleri dinletilen şişelerdeki su kristallerinin çok simetrik ve güzel olduğunu, kin ve nefret sesleri dinletilen kristallerin ise tanınamayacak kadar dağınık olduğunun belgelendiğini söyledi.

Reklam
Reklam

Sunumun, içilen suların ne kadar güvenli olduğunu sorgulayan bölümünde ise okul öğrencileri Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey'e bir bardak su ikram ederek, suların güvenilirliğine dikkat çekti.

İHA