Güzelleşmek uğruna gözünüzden olmayın

Göz çevresinin yapı gereği yüzün diğer bölgelerinden çok daha hassas olduğunu belirten uzmanlar, "Güzelleşmek uğruna göz sağlığınızı kaybetmeyin, kozmetik malzemelerin içindeki tek bir madde bile gözde alerjiye sebep olabiliyor. Aynı malzeme bir kişide alerji yapmazken, diğer bir kişide alerjik reaksiyona sebep olabilir" uyarısında bulunuyor.

Göz bölgesinin daha fazla bakım ve özen gösterdiğini anlatan Göz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Mahmure Borlu, "Gözlerine gerektiği gibi bakmayan, onlara bilinçsiz makyajla zarar verip hırpalayan pek çok kişi var. Gözler için bilinçli bakım son derece önemli. Makyajı temizlemeden yatmamak, doğru göz kremini ve makyaj malzemelerini kullanmak gözlerinizin sağlığının ve güzelliğinin anahtarları. Bu noktalara dikkat edilmediğinde alerjiden, göz enfeksiyonuna kadar birçok tehlike göz sağlığını tehdit ediyor" dedi.

Reklam
Reklam

"GÖZDE ALERJİYE NEDEN OLABİLİR"

Gözlerde kozmetik ürünlere bağlı olarak görülen rahatsızlıkların başında alerjinin geldiğini kaydeden Dr. Mahmure Borlu, kozmetik malzemenin bizzat kendisinin yada içindeki tek bir maddenin gözde alerjiye sebep olabileceğini, aynı kozmetik malzemenin bir kişide alerji yapmazken, diğer bir kişide alerjik reaksiyona sebep olabileceğini söyledi. Borlu, "Hasta, bir ürünün kendisinde alerji yapıp yapmadığını genellikle bilmiyor. Bu durumda kullanılan malzeme gözde kızarıklık, sulanma, batma gibi yakınmalar yaparsa hastanın onu derhal bırakarak hekime danışması gerekir. Bu açıdan özellikle sık sık alerji problemi yaşayanların su ile çıkabilen ürünleri kullanmasında, her 3 ayda bir kozmetik ürünlerini yenilemesinde fayda var." ifadelerini kullandı.

"YOĞUN YAĞ İÇEREN ÜRÜNLERİ KULLANMAYIN"

Kozmetik malzemelerin özellikle gece temizlenmediğinde gözlerde tahrişe neden olduğunun altını çizen Borlu, "Bunu ilk başta fark etmek kolay değil. Ancak 10-15 sene gibi bir süre sonucunda kişilerde kuru göz, kaşıntı, yanma gibi şikayetler görülüyor. Göze sürülen far bile zaman içerisinde gözyaşında ve konjuktiva denilen gözün dış zarı ile temas ederek irritasyon oluşturuyor. Uzun süre rimel sürmüş, gözüne eyeliner çekmiş bir hastanın muayenesinde göz kapağını çevirip baktığımızda altında pürtükler ve pürtüklerin içinde siyah partiküller görürüz. Bu durum gözyaşı salgılayan hücrelerde soruna yol açar ve göz yaşının karakterinde değişiklikler meydana getirir. Bu tablo ile karşı karşıya kalmamak adına göz makyajını silerek yatmak gerekir" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Borlu, yoğun olarak yağ içeren kozmetik malzemeleri kullanmamak gerektiğini de ifade ederek, "Bu yağ direkt olarak göz yaşına karışıp bir tabaka oluşturarak görmeyi puslandırıyor. Kornea denilen şeffaf tabaka damarsızdır. Bu tabakanın beslenmesi için gözyaşının içindeki erimiş oksijene ihtiyaç vardır. Gözyaşının üstü ince bir yağ tabakası ile kaplandığında oksijen giremez ve göz bebeğinde oksijensizliğe neden olur. Özellikle kontakt lens kullanan kişilerde bu çok önemlidir. Bu sebeple çok yağlı malzemeden kaçınmak gerekir. Kozmetik ürünün kullanım süresi ve şekli de göz sağlığı açısından önemli bir faktör. Bir malzemeyi uzun süre kullanmamakta fayda var. Kullanım esnasında elde bir bakteri varsa bu göze ve kullanılan kozmetik malzemenin içine bulaşabilir, burada üreyerek tekrar tekrar gözü enfekte edebilir. Özellikle göz enfeksiyonu geçirildiğinde o dönemde göz için kullanılan tüm malzemeleri daha sonra kullanmamak gerekir" şeklinde sözlerini sürdürdü.

Anahtar Kelimeler: