Güzeloğlu'nun Hedefi, Mersin'i Ticaret Merkezi Yapmak

Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, hedeflerinin Mersin dünyada liman ve ticaret kenti olarak öne çıkan...

Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, hedeflerinin Mersin dünyada liman ve ticaret kenti olarak öne çıkan Singapur, Amsterdam gibi merkez konumuna getirmek olduğunu söyledi.

Vali Güzeloğlu, TRT Avaz'da yayınlanacak olan 'Değişim' isimli programın konuğu oldu. Çekimleri HiltonSA Oteli'nde gerçekleştirilen programda sunucusu Yeliz Pulat'ın sorularını yanıtlayan Güzeloğlu, Mersin'in potansiyeli ve hedeflerini anlattı. Mersin'in değişiminin Türkiye'nin değişiminden bağımsız olarak düşünülmemesi gerektiğini belirten Güzeloğlu, "Mersin, Türkiye'nin büyük yürüyüşüne çok ciddi katkılar sağlayan bir kenttir ve ilimiz sadece Türkiye için değil, Doğu Akdeniz Çanağı'ndaki ülkeler ve dünya ticareti anlamında dış ticaret kenti olarak öne çıkmaktadır. Mersin'in büyümesi ticaret kavramından bağımsız olarak düşünülemez. Dış ticarette İstanbul'dan sonra Türkiye'nin en büyük dış ticaret hacminin gerçekleştirildiği kent olan Mersin, 2011 yılı sonunda yaklaşık 30 milyar dolarlık bir dış ticaret gerçekleştirmiştir" dedi.

Reklam
Reklam

Mersin'in Türkiye genelinde İstanbul'un ardından en büyük 2. limanına sahip olduğunu aktaran Güzeloğlu, 2013 hedeflemesinde Mersin'in liman hacminin 5 milyon konteynır TEU, 2023 hedeflemesinde de yaklaşık 15 milyon konteynır TEU olmasını amaçladıklarını kaydetti. Bu rakamların Mersin'i dünyanın en büyük ilk 10 konteynır limanı arasına sokacağına işaret eden Güzealoğlu, "Mersin olarak bizim hedefimiz, dünyada liman ve ticaret kenti olarak öne çıkan Singapur, Amsterdam gibi merkez konumuna gelmektir. Mersin'in bu gelişimine dünya ticaretindeki değişim de katkı koymaktadır. Son günlerde Asya odaklı yaşanan gelişmeler öne çıkmaktadır. Orta Asya ve Orta Doğu devletleri ekonomik hareketlilikte Avrupa Birliği (AB) ve Atlantik ötesine karşı ciddi alternatif oluşturmaktadırlar. Bu bağlamda Mersin, söz konusu bölgelere aktarım yapılabilmesi açısından çok önemli bir lojistik merkezidir. Bu nedenle Mersin'in değişimini hem dünyadaki hem de Türkiye'nin değişim hedefleriyle belirlemeye çalışıyoruz" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Mersin'in bütün verilerde Türkiye'nin ilk 10 sıralamasında yer aldığına dikkat çeken Güzeloğlu, kentin yaklaşık 3 milyar TL değerinde tarımsal değer ürettiğine vurgu yaparak, "Mersin'de değişim hiç bitmeyecek olan temel gerçektir" ifadesini kullandı.

"KURVAZİYER TURİZMİ HEDEFİMİZ BU YIL İÇERİSİNDE 50 BİN TURİST AĞIRLAMAKTIR"

Mersin'in turizm hedeflerini de aktaran Güzeloğlu, Mersin'i Türkiye'de 300 kilometrelik sahil şeridi ve cennet doğası ile kullanılabilecek tek bakir kalan alan ve turizm konusundaki ortağı olarak tanımladı. Mersin'deki turizm olanaklarının güneş ve deniz ile sınırlı olmadığını dile getiren Güzeloğlu, şunları söyledi: "Anamur ilçesinden Tarsus ilçesine kadar kaleleriyle, ören yerleriyle, inanç merkezleriyle önemli bir kent olan Mersin'in turizme kazandırılması amacıyla ciddi çalışmalarımız bulunmaktadır. İnsanlığın yeşerdiği bir coğrafya üzerinde bulunan Mersin'i bütünleşik turizm politikalarıyla geleceğe taşımak istiyoruz. Bu anlamda yapımına başlanan Tarsus-Kazanlı Turizm Projesi 7 bin 600 yatakla Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de en büyük tesis altyapısı olma özelliğinde. Ayrıca, kurvaziyer turizminin Mersin'le buluşması amacıyla Amerika'da kurvaziyer turizminin merkezi olan Miami Seatrade Fuarı'na katıldık. Mersin'i bu yıl en az 6 kurvaziyer gemisiyle buluşturuyoruz. Bu, Mersin'in kurvaziyer turizmiyle tanışması anlamına gelmektedir. Çünkü kurvaziyer en yeni ve en çabuk yükselen bir turizm çeşididir. Geldiği kente doğrudan kaynak aktaran bir sektör olan kurvaziyerden bu yıl içindeki beklentimiz yaklaşık 50 bin turisti ağırlamaktır."

Reklam
Reklam

Mersin'de spordan sağlığa, sosyal ve kültürel altyapıdan tüm değerlere kadar birçok gelişmenin yaşandığının altını çizen Güzeloğlu, yapımına başlanan Çukurova Uluslararası Havalimanı ve Tarihe Gülümseyen Mersin projesi dahil tüm çalışmaların Mersin'in bir bütün olarak Türkiye'nin yeni turizm adresi olarak öne çıkmasını sağlayacağını söyledi. Kentin tanıtımına büyük önem verdiklerini belirten Güzeloğlu, Mersin'in Türkiye'nin bütün gelişme hedefleriyle uyumlu bir süreç ve bu yönde çok güçlü bir değişim içerisinde olduğuna vurgu yaptı. Kentin, 2013 yılında gerçekleştirilecek olan Akdeniz Oyunları'na ev sahipliği yapacağını da anımsatan Güzeloğlu, şöyle devam etti: "Bu büyük organizasyon için sağlıktan kültüre, kentsel altyapıdan sosyal projelere bir bütünlük içerisinde çalışıyoruz. Mersin'in en yakın hedefini 2013 olarak koyduk. Kamu ve sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte çalışmalar yapıyoruz. Akdeniz Oyunları için gelen konuklara eşlik edebilecek, kentimizi tanıtacak, dil bilen 10 bin gönüllü yetiştiriyoruz. Tüm projelerimizde sosyal ve kültürel değerlerimizin öne çıkmasını hedefliyoruz. Türkiye'de uluslararası müzik festivalleri olan ve bunu başarılı bir şekilde sürdüren bir kent olan Mersin, bir bütünlük olarak ele alındığında 2013 Akdeniz Oyunları gibi bir organizasyona ev sahipliği yapabilecek zenginliktedir."

Reklam
Reklam

Güzeloğlu, TRT Avaz izleyicilerini de 2013 Akdeniz Oyunları kapsamında Mersin'e davet etti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: