Güzelyalı Köyü Turizmde Adından Söz Ettirmek Istiyor

Osmanlı Devleti zamanında Avrupa'daki veba salgını nedeniyle gemiler bekletilerek boğaza alındığı için eski adı Karantina olan Güzelyalı köyü, yemyeşil doğası, masmavi denizi ve temiz havasıyla, turizmde söz sahibi olabilmek için yatırımcıları bekliyor.

Osmanlı Devleti zamanında Avrupa'daki veba salgını nedeniyle gemiler bekletilerek boğaza alındığı için eski adı Karantina olan Güzelyalı köyü, yemyeşil doğası, masmavi denizi ve temiz havasıyla, turizmde söz sahibi olabilmek için yatırımcıları bekliyor. Çanakkale merkezine 15 kilometre uzaklıkta, Karanlık Liman ve Dardanos köyü arasında yer alan Güzelyalı, üç 4 yıldızlı, iki tek yıldızlı ve üç pansiyonla turizm sektörüne hizmet veriyor. Cadde boyunca uzanan rengarenk çiçekler, zeytin ve incir ağaçlarının yoğun olarak bulunduğu köy, özellikle yazlıkçıların gelmesiyle hareketli günler yaşıyor. Yemyeşil doğası, masmavi denizi ve temiz havasıyla köy, turizmde söz sahibi olabilmek için yatırımcıları bekliyor. Köyün 14 yıldır muhtarlığını yapan Hasan Sağlam, AA muhabirine yaptığı açıklamada, okulların kapanmasıyla turizm sezonunun köyde yavaş yavaş başladığını söyledi. Köyün, 3,5 kilometre uzunluğunda, 1 kilometre genişliğinde olduğunu ifade eden Sağlam, köyde üç 4 yıldızlı, iki tek yıldızlı otel ve üç pansiyon bulunduğunu bildirdi. Özellikle günübirlik turistlerin köye yoğun olarak geldiğini ifade eden Sağlam, "Örneğin, öğlen gelen turist, otelde yemeğini yedikten sonra gidiyor. Akşam gelenler de aynı şekilde yemeklerini yiyor, yatıyor, sabah 6'da gidiyor. Yani buraya gelen turistin, köyümüze ekonomik olarak bir faydası yok. Uzun süreli konaklama olmuyor. Burası adeta dağıtım merkezi gibi. Turlarla İstanbul'dan geliyorlar, burada bir dinlenme arası veriyorlar sonra da Ege ve Akdeniz bölgelerine doğru devam ediyorlar" dedi. Köyün müvacir alan kapsamında bulunmasından dolayı çok fazla hizmet veremediklerini, bu nedenle turizmin, Ege ve Akdeniz bölgelerindeki gibi bir gelişme gösteremediğini dile getiren Sağlam, şöyle konuştu: "Öncelikle burası mücavir alan. Fazla hizmet veremiyoruz, kumsalları temizleyemiyoruz. İki kişiyle koskoca kumsalı temizlemeye çalışıyorum ama olmuyor. Tur şirketleriyle gelen turistler, günübirlik kalıyor. Buna rağmen otellerdeki doluluk oranı, yüzde yüz. Genellikle yabancı turistler geliyor. Ancak böyle güzel bir köyde turizmin daha iyi olması lazım. Burası rüzgar alan bir yer. Bu nedenle burada güzel bir sörf okulu olması lazım." Güzelyalı'nın, yaz nüfusunun yaklaşık 8 bin, kış nüfusunun ise bin 700 olduğunu kaydeden Sağlam, köyün turizmde adından söz ettirmesi için bir sörf okulunun açılması ve köye marina yapılması gerektiğini sözlerine ekledi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz