GZO Başkanı Akbaşlı: Çiftçi elindeki fındığı 8 liradan aşağı satmayı düşünmüyor

Giresun Ziraat Odası (GZO) Başkanı Özer Akbaşlı, "Çiftçinin elinde, 2011 mahsulü 100 bin ton fındık...

Giresun Ziraat Odası (GZO) Başkanı Özer Akbaşlı, "Çiftçinin elinde, 2011 mahsulü 100 bin ton fındık kaldı. Çiftçilerimiz, ellerinde kalan bu çok cüzi miktardaki fındığı, fiyatlar 8 lira olmadan satmayı düşünmüyor." dedi.
Akbaşlı, yaptığı açıklamada, fındık fiyatlarını ve ihracat rakamlarını değerlendirdi. 2011 yılı fındık sezonun açılışından bugüne kadar geçen 67 günlük süreçte 400 bin ton tahmin edilen rekoltenin, 300 bin tonluk kısmının pazara indiğini ifade eden Akbaşlı, bu 300 bin tonluk rakamın 140 bin tonunun ihracat ve 50 bin tonluk kısmının da iç piyasada olmak üzere 190 bin tonluk bölümünün alınıp satıldığını tahmin ettiklerini aktardı.
Türk fındık üreticisinin elinde 100 bin ton fındık bulunduğunu dile getiren Akbaşlı, "300 bin tonluk rakamdan geri kalan 110 bin ton fındığın ise, 40 bin tonu emanet ve 70 bin tonunun yatırımcı tarafından stoklandığını düşünüyoruz. Çiftçinin elinde ise, 2011 mahsulü 100 bin ton fındık kaldı. Çiftçilerimiz, ellerinde kalan bu çok cüzi miktardaki fındıklarını, fiyatlar 8 lira olmadan satılmayı düşünmüyor. Borcu harcı olan çiftçimiz zaten mecburiyetler karşısında fındığını ucuz sattı. Geride kalan çiftçimiz ise, fındığını 8 liradan aşağı satmayı asla ve asla düşünmüyor.” diye konuştu. Akbaşlı, şunları belirtti: "67 gün gibi kısa bir zaman içersinde 70 bin ton fındık, üreticimizin imkânsızlığından eldeğiştirmiştir. Bu eldeğişen 70 bin ton fındık, yatırımcısına 140 milyon lira tahmini para kazandıracaktır. Oysa fındığın bir yıl peşinden koşan, o fındık dallarını atlayan, paklayan, yedirip içiren, toplayıp kurutan, çilesini çeken, pazara getiren çiftçimiz, sadece ekonomik güçsüzlük sebebi ile bu milyonlarca liranın başkaları tarafından kazanılmasına sadece seyirci kalmaktadır. Türk fındık üreticisi çiftçilerimiz, gelecekte bu durumdan kurtulacaktır.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz