Giresun Ziraat Odası (GZO) Başkanı Özer Akbaşlı, dünya fındık sektörünün Türkiye'de yönetilmesini sağlayacak 300 milyon dolar mal olacak 'Fındık Köyü' projesi hazırladıklarını söyledi.
Akbaşlı, yaptığı açıklamada, fındığın başta çikolata olmak üzere, dondurma, bisküvi, pasta ve diğerler alanlarda olmak üzere, birçok üründe kullanıldığını hatırlattı. Özellikle gelişmiş ülkelerde hayli rağbet gören ve bu ürünlerin tüketiminin bir kültürü içeren beslenme alışkanlığı haline dönüştüğüne işaret eden Akbaşlı, "Ayrıca çikolatanın insanların mutluluk hormonları üzerindeki etkisi, bilim dünyası tarafından kabul edilmiş ve kanıtlanmış bir gerçektir. Kişi başına milli gelirleri 20 bin doların üzerinde olan gelişmiş ülkeler, her yıl bu tür çikolatalı ürün yelpazesini genişletmek, sayılarını artırmak ve dünyaya yeni lezzetler sunmak için büyük çaba ve milyonlarca dolar para harcamaktadırlar." dedi.
Dünya fındık üretiminin yüzde 75'ini Türkiye'nin elinde bulundurmasına karşın, mevcut fındık politikasının olmaması nedeniyle pazarda söz sahibi olamadığına dikkat çeken Akbaşlı, bu durumun mutlaka değiştirilmesi gerektiğini savundu. GZO olarak, dünya fındık sektörünün Türkiye'den yönetileceği; içinde ticaret, fuar ve kongre merkezlerinin de bulunduğu 'Fındık Köyü' projesi hazırladıklarını ifade eden Akbaşlı, şunları söyledi: "Böyle bir tesisin, özellikle dünya fındık ve fındık mamulleri sanayiine ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. Her yıl binlerce fındık alıcısı ve satıcısı sanayicinin, 01 Temmuz – 31 Temmuz arasında buluştukları, yeni ürünlerini tüm dünyaya tanıttıkları, fındık satıcılarının stantlar açarak gelen alıcılara gösteri ve sunumlar yaptığı, çeşitli ulusal ve uluslararası toplantı, panel ve sempozyumların düzenlendiği, fındık üreticilerinin yetiştirme konularında bilinçlendirildiği, kalite ve verimlilik ile ilgili konuların işlendiği ve en önemlisi iyi tarım ve organik tarımın süratle yaygınlaştırılması ile ilgili tedbirlerin alınmasına ev sahipliği yapacak bir tesis... Böylesine önemli bir tesisin, mutlaka ülkemizin üniversitelerinden, yarışmalar sonucu belirlenerek, en az 500 dekar bir arazi üzerine, fındık figürlerinin ağırlıkla sembolize edildiği, muhteşem bir eser olmalı. İçinde konferans salonları, borsa salonları, restoranlar, kafeteryalar, müzeler, kütüphaneler, sergi alanları, alışveriş merkezleri, butik fındık işletmeleri, spor tesisleri, oteller, fuar alanları, (açık-kapalı) çevre düzenlemeleri bulunmalı. Tabii en önemlisi ise tüm bu tesislerin bir fındık bahçesi içersine inşa edilmesi. Kısaca Fındık Köy (Hazelnut Land).”
Bu tesisin Giresun ve Ordu ilinin orta bir yerinde olmasına, fındık üreten diğer illerin de karşı çıkmayacağını, bilakis bu konuyu destekleyeceklerini düşündüğünü dile getiren Akbaşlı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Böyle bir projenin maliyeti tahminen belki 300 milyon dolar olabilir. Ama fındığın ihracatı, işlenmiş fındık ihracatı, fındıklı mamuller ihracatı, fındık makine sanayi ve fındık fabrikaları yan sanayilerini düşündüğümüzde, ülke olarak yıllık fındık gelirimizin bir buçuk milyar dolarları geçebileceğini söyleyebiliriz. Ayrıca Giresun ve Ordu illerinin çehresinin değişeceğinden şüphe bile duymuyorum. Halen natürel fındık ihracatımızın yılda 1 milyar doların üzerinde bir rakam olduğunu göz önünde bulundurursak bunun bir hayal olmadığını söyleyebilirim. Böyle bir projenin, ülkemizin gelecek yüz yıllık fındık ticaretine damga vuracağına inanıyorum."
Akbaşlı, oda olarak projenin hayata geçmesi noktasında ellerini taşın altına koymaya ve gereken her türlü desteği vermeye hazır olduklarını sözlerine ekledi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz