TEL AVİV(ANKA) – Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerde yaşanan ciddi sıkıntıların gidirilmesi gereği, İsrail'de tartışılmaya devam ediliyor. Haaretz gazetesince yayınlanan bir makalede "Türkiye ile yakın bir ilişki, İsrail için kritik önemi taşıyor. Erdoğan ile kavga etmemeliyiz. Krizi yumuşatma ve bağları onarma yolunu bulmalıyız. Bu Kudüs'te kurulacak yeni hükümet için acil bir misyon olacak" denildi.
Haaretz gazetesi, Bar-İlan Üniversitesi Siyasi Bilimler Bölümü öğretim üyelerinden Amikam Nachmani imzalı bir makale yayınlandı. Gazze operasyonunun ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, İsrail'i en çok eleştiren kişi haline gelmesinin arkasındaki nedenlerinin araştırıldığı makalede şöyle denildi:
"İsrail'in eski Ankara Büyükelçisi Zvi Elpeleg, bir defa Türkiye'nin, Filistin konusunda adeta Ermeni sorunu kadar hassas olduğu uyarısını yapmıştı. Türkiye'de milyonlarca insan sınırlarının ötesinde olup bitenlerle ilgilenmez, tek bir istisna Filistin."
Makalede Türkiye'nin Filistinlilere olan ilgisinin köklerinin çok eski olduğunu, Osmanlı döneminde başladığı belirtilen makalede ayrıca Gazze krizi başladığında Mısır Hamas tarafından çok eleştirildiği için Ankara açısından Türkiye'nin arabuluculuk için çok uygun gibi görüldüğü ancak sonunda bu görevi Mısır'ın elde ettiği yorumu yapıldı.
-"EN BÜYÜK TEHLİKE TÜRKİYE'NİN İRAN'LA İTTİFAKA İTİLMESİ"
İsrail açısından "en büyük tehlike"nin Türkiye'nin İran ile bir ittifaka itilmesi olduğu vurgulanan makalede iki ülke arasındaki ilişkilerden çok iyi bir durumda olduğuna da işaret edildi.
Buna karşın Erdoğan'ın, İsrail ile ilişkilerin kesilmesi çağrılarını reddettiğine dikkat çekilen makalede "Türkiye ile yakın bir ilişki, İsrail için kritik önemi taşıyor. Erdoğan ile kavga etmemeliyiz. Krizi yumuşatma ve bağları onarma yolunu bulmalıyız. Bu, Kudüs'te (seçimden sonra) kurulacak yeni hükümet için acil bir misyon olacak" denildi.