Haaretz’ten Erdoğan’a “De Gaulle” benzetmesi

Türkiye-İsrail ilişkilerindeki derin kriz, İsrail’i meşgul etmeyi sürdürüyor.

Haaretz gazetesi editörlerinden Aluf Benn, “Ankara ve Kudüs’ün bozduğunu, İstanbul ve Tel Aviv onarabilir” derken, “Laik Türkler, laik Tel Avivlilere benziyor” ifadesini de kullandı. İki ülke arasındaki bağları iyileştirmek için “Fransız modeli”ni öneren Benn, eskiden Fransa’nın İsrail’in stratejik ortağı olduğunu belirterek, “Charles de Gaulle, iktidara geldi ve giderek İsrail’den uzaklaşarak Arap dünyasına yöneldi. Tıpkı Erdoğan gibi” dedi.

Haarez gazetesince, Aluf Benn imzasıyla yayımladığı, “Ankara ve Kudüs’ün bozduğunu İstanbul ve Tel Aviv onarabilir” başlıklı yazının spotunda “İki ülkenin, Batı ile entegre olma hayali ve meydan okumalarının yanı sıra dini hakimiyete ilişkin aynı kaygıları paylaşan, laik elitlerini bir araya getirme olasılığının, fırsat olduğu” vurgulandı.

Reklam
Reklam

-“İSRAİLLİLER TÜRKİYE’DE HİÇ BİR SORUNLA KARŞILAŞMIYOR”-

Türkiye-İsrail ilişkilerindeki krize ilişkin bir konferansa katılmak üzere İstanbul’a yaptığı ziyareti anlatan Benn, “Seyahat uyarıları gerçekten kopuk. Filoya, ilişkilerdeki krize ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, kontrolsüz kınamalara rağmen, İsraillilerin Türkiye’de herhangi bir sorunla karşılaştıkları yönündeki bilgi gelmedi” diye yazdı. Benn şöyle devam etti:

-“HAVAALANINDAKİ MEMURLAR, ABD’Lİ MESLEKTAŞLARINDAN KİBAR VE ETKİN”-

“İstanbul Atatürk Havaalanındaki memurlar, ABD’li meslektaşlarından çok daha kibar ve etkin. Sokaklarda, lokantalarda veya otellerde İsrail’den geldiğimizi söylediğimizde veya İbranice konuştuklarımızda hiç kimsenin, konuştuğum hiç kimsenin yüz ifadesi değişmedi.”

Konferans sırasında kendisini ağırlayan ve Erdoğan ve AKP’nin “en büyük destekçileri” arasında yer almayan “Kemalistler”in, İsrail’i de eleştirdiğini yazan Benn, Gazze’deki duruma tepki gösterildiğini, İsrail’in neden Mavi Marmara operasyonu sırasında öldürülen Türkler için özür dilemediğini anlamakta zorluk çekildiğini anlattı.

Reklam
Reklam

-“ALTI GÜN SAVAŞI, DE GAULLE’NUN FİLOSU OLDU”-

Haaretz editörü, ikili ilişkiler konusunda “İsrail-Türkiye bağlarını iyileştirmek için Fransız modeline bakmalıyız” dediği yazısında eskiden Fransa’nın, İsrail’in stratejik ortağı olduğunu, bir nükleer reaktörünü sağladığı belirtildiğine dikkat çekerek “Ancak Charles de Gaulle, iktidara geldi ve giderek İsrail’den uzaklaşarak Arap dünyasına yöneldi. Tıpkı Erdoğan gibi” diye yazdı.

“Altı Gün Savaşı, De Gaulle’nun filosu oldu. İsrail ile ittifakı bozma ve silah ambargosunu ilan etme fırsatını verdi” sözlerini de kullanan Benn, İsrail’in bunu “affedilmez bir hainlik” olarak gördüğünü, iki ülke arasındaki resmi bağların da hiçbir zaman, “5. Cumhuriyetin en İsrail yanlısı cumhurbaşkanı” olarak nitelediği Nicolas Sarkozy’nin döneminde parlak olmadığını, ancak bunun ticaret, turizm, kültürel ve akademik ilişkileri etkilemediğini belirtti.

“Buna benzeyen bir şey Türkiye ile de olmalıdır. Ankara ve Kudüs’ün bozduğunu, İstanbul ve Tel Aviv onarabilir” diyen Aluf Benn, ticaret hacminin yüzde 30 arttığını ancak, İsrailli turistlerin sayısının azalmakla birlikte eski düzeylere çıkabileceğini savunurken de “Ve Batı ile entegre olma hayalini ve bunun medyan okumalarını ile dini hakimiyete ilişkin kaygıları da paylaşan, iki ülkenin laik elitlerini bir araya getirme olasılığı, bir fırsattır. Laik Türkler, laik Tel Avivlilere benziyor” görüşünü dile getirdi.(ANKA)

Reklam
Reklam