Habur Sınır Kapısı'nda kuyruk çilesi

MARDİN (İHA) - Irak'a gitmek üzere yola çıkan araçlar, Habur Sınır Kapısı'nda 64 kilometre kuyruk oluşturdu. Günlerdir kuyrukta beklediklerini söyleyen şoförler, "2005'e bu araç kuyruğunda giriyoruz. Yetkililerden, bu haksızlığın giderilmesini istiyoruz" dediler. Şırnak Valiliği, geçişleri kolaylaştırmak amacıyla bazı sahaların geçici olarak kapatılabileceği uyarısında bulundu.

Mardin'in Nusaybin İlçesi'ne 74 kilometre kala başlayan araç kuyruğunun, çift şerit halinde Silopi Habur Sınır Kapısı'na kadar ulaştığı bildirildi. Irak'a yük taşıyan kamyon şoförlerinin, yaklaşık 20 gün önce taşıma ücretlerini az buldukları gerekçesiyle protesto eylemi gerçekleştirdikleri Habur Sınır Kapısı'nda, şoförler ile firma sahiplerinin anlaşmasıyla taşıma tekrar başladı. İşverenler ile aralarında çıkan anlaşmazlık nedeniyle greve giden kamyon şoförleri, taşıma işini geçici olarak durdurduklarını açıklamışlardı. Kamyon şoförleri ve firma sahipleri arasında anlaşma sağlanmasıyla başlayan hareketlilik, Habur Gümrük Kapısı'nda trafiği donma noktasına getirdi.

Reklam
Reklam

Son belirlemeleri göre, Güneydoğu'dan yola çıkan yaklaşık 15 bin kamyonun sırada beklediği Habur Sınır Kapısı'nda, araç kuyruğunun kilometrelerce uzadığı, Irak'a geliş gidişlerin zorlukla yapıldığı bildirilirken, Habur yolunda geliş ve gidişler kamyonlar tarafından engellendiği için, Irak'tan gelişler birçok noktada açık tarlalardan sağlanıyor.

Yeni yılın ilk saatlerine kadar Habur Gümrük Kapısı'ndaki araç kuyruğunda bekleyen Şehmus Gültekin, Sinan Ökmen ve Mehmet Özdemir adlı kamyon şoförleri, mağdur durumda olduklarını belirterek, "Biz kuyruğun sonlarındayız. 4-5 günden bu yana bu çileyi çekiyoruz. 2005'e bu araç kuyruğunda, sefalet içinde gireceğiz. Yetkililer imdadımıza yetişsin. Bize yapılan bu haksızlığın giderilmesini istiyoruz" dediler.

Şırnak Valiliği'nden yapılan açıklamada, Habur Gümrük Kapısı'nda kamyonların taşımacılığa yeniden başlamasıyla birlikte ulaşım zorluğu yaşandığı belirtilirken, kapıya yakın sahalarda binlerce aracın beklemesi nedeniyle bazı sahaların geçici olarak kapatılabileceği ve olası bir karmaşada kamyon şoförlerinin sıkıntı çekebileceği bildirildi.

Reklam
Reklam