Habur Sınır Kapısı'nda kuyruk çilesi

ŞIRNAK (İHA) - Şırnak'ın Silopi İlçesi'ndeki Habur Sınır Kapısı üzerinden Irak'a yük götüren tankerlerin oluşturduğu araç kuyruğu 50 kilometreyi buldu.

Habur Sınır Kapısı üzerinden Irak'a yük götüren tankerlerin oluşturduğu araç kuyruğu, 2006 yılında da devam ediyor. Türkiye ile Irak arasındaki tek sınır kapısı olmasından dolayı araç kuyruğunun 50 kilometreyi bulmasına tepki gösteren şoförler, kapının son günlerde artan tanker yoğunluğu nedeniyle artık ihtiyaca cevap veremediğini ileri sürdü. Habur Sınır Kapısı'ndan Şırnak'ın Cizre İlçesi'ni geçen yaklaşık 50 kilometrelik üç ve bazen dörtlü şerit halindeki kuyrukların daha da uzayabileceğini söyleyen şoförler, Irak piyasasının kaybedilmemesi için en kısa zamanda ikinci bir sınır kapısının açılması gerektiğini savundu. Mardinli tanker şoförlerinden Yılmaz Altun, İskenderun'dan yüklediği mazotu Irak'a götürmek için 20 günden beri yolda olduklarını belirterek, "Habur Sınır Kapısı'ndan geçip yüklerimizi Irak'ta boşaltacaktık. Ancak biz tanker şoförlerinin talihsizliği yüzünden, geçen yıldan beri beklediğimiz araç kuyruğunda yeni bir yıla girmemize rağmen Habur'a daha 30 kilometrelik yol var. 2006 yılına yeni umutlarla girmek istiyorduk, ama bu yılda da aynı sıkıntılarla karşı karşıyayız. Tanker kuyruğu çilesi yıllarca devam etti, ama kimse bu kuyruklara ve haksızlıklara bir çare bulamadı. Yetkililer, öbür dünyada bu şoförlerin hakkını nasıl ödeyecekler, ben onu düşünüyorum ve acaba onlar da benim gibi düşünüyorlar mı? Bence düşünseydiler şimdiye kadar bir çare bulunurdu" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Mersin'den aldığı yükü Bağdat'a götürmek üzere geldiği Habur'da 15 gündür kuyrukta bekletildiğini söyleyen şoför Mahsum Demirhan, "Havaların soğumasıyla kuyrukta bekleyemez hale geldik. Burada birçok şoför arkadaş, soğuktan donuyor. Çünkü kuyruk çok uzun, havalar soğuk. Araçlarımızı bir kenara çekip dinlenmek istiyoruz. Maalesef böyle bir imkanımız da yok; çünkü kuyruktan çıktık mı, en sona geri dönmemiz gerekir. Devlet bu işe bir çare bulsun. Kuyrukların oluşması, Silopi Gümrüğü'nün yetersiz kalması yüzünden. Devlet, bunu ya büyütsün ya da yeni bir tane daha yapsın. Yapılan tır parkı bile bu soruna çözüm olamadı" dedi.
Türkiye tarafında 1 hafta, Kuzey Irak'ta ise en az 15 gün bekletildikleri için perişan olduklarını dile getiren Abdullah Ayaz, "Bir sefer için 55-60 güne yakın zamanı dışarıda geçirdiğimiz için, ailelerimiz bizi merak ediyor. Ayda bir seferle araçlarımızın maliyetini kurtaramıyoruz. Irak'ta zaten can güvenliğimiz yok, haftalarca bekliyoruz. Buradaki araç yoğunluğu, Irak'a giden araç sayısının artmasıyla birlikte Habur'un bu yükü kaldıramamasından kaynaklanıyor. Silopi-Cizre arası yollar ise bazen tıkanıyor ve kazalar meydana geliyor. Devlet buraya en kısa zamanda ikinci sınır kapısını açmalıdır" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam