Habur'da LPG tehlikesi

ŞIRNAK (İHA) - Şırnak'ın Silopi İlçesi'ndeki Habur Sınır Kapısı'nda kuyrukta bekleyen LPG tanklarından kendi kullandıkları mutfak tüpünü doldurarak hırsızlık yapmaya çalışan 2 şoför tepkilere neden oldu.

LPG tanklarından mutfak tüplerinin doldurulmasına tepki gösteren şoförler, LPG taşımacılığına yeni bir düzenleme getirilmesini istedi. Habur Sınır Kapısı'nda Irak'a geçmek üzere kuyrukta bekleyen LPG tanklarının arasında mutfak tüpünü doldurarak hırsızlık yapmaya çalışan 2 şoför, kameralara yakalandı. Her türlü tehlikeyi göze alıp mutfak tüplerini dolduran şoförler, az daha Habur Sınır Kapısı'nı cehennem alanına çeviriyordu. Şoförler, LPG tankının vanalarını açarak mutfak tüplerini doldurduktan sonra tekrar vanayı kapatarak hiçbir şey olmamış gibi davranıp kendilerini görüntüleyen kameramanları tehdit ederek görüntü çekmelerine engel olmaya çalıştı. Olayı gören gazetecilerin, "Yaptığınız tehlikeli değil mi?" sorusuna şoförler, "Tehlike bize ait, size ne?" diyerek gazetecilere küfürler savurdu. Tehlikeyi hiçe sayan iki şoföre tepki gösteren diğer şoförler, LPG taşımacılığına yeni bir düzenleme getirilmesini istedi. Şoförler, yeni düzenlemede eğitim görmeyen hiçbir şoförün LPG tanklarını sürmemesi gerektiğini söyledi. Olaya tepki gösteren şoförlerden Nezir Bayar, LPG tanklarının tehlikeli olduğu için kuyrukta bekletilmemesi gerektiğini söyleyerek, "Bir LPG, patlaması halinde önüne gelen her şeyi yok edebilir ve çok sayıda zararlar da verebilir. LPG'lerin kanunen kuyrukta beklemesi yasaktır, çünkü çok tehlikeli. Yalnız bazı arkadaşlarımız ve yetkililer bunun farkında değil. Biz de, dolum tesislerinde teknisyenlerin ve uzmanların verdikleri bilgilere göre hareket ederek temkinli davranıyoruz. Çünkü bu aracın patlaması halinde 5 kilometrelik alandaki her şeyi yok edebilecek güce sahip olduğunu söylüyorlar. Ama arkadaşlarımız bunu göz önüne almadan hareket ediyor. Mesela, geçen gün Gaziantep'te yaşanan LPG patlamasında 23 kişi ölmüştü. Bir de o araç ufaktı, 12 tonluk bir araçtı patlayan. Burada ise her biri en az 22 tonluk olmak üzere 100'e yakın LPG tankı var. Bunlardan biri patlarsa 15 kilometrelik alanı yok eder, trilyonlarca zarar meydana gelir. Birçok insanın can kaybına neden olabilir" dedi.

Reklam
Reklam

Şoför Nezir Bayar, LPG taşımacılığına müsait olmadığı halde bazı araçlara izin verilmesini yanlış bulduklarını ifade ederek, LPG taşımacılığına yeni bir düzenleme getirilmesini istediklerini dile getirdi. Bütün şoförlerin eğitimden geçirilmesi gerektiğini savunan Bayar, "Şu anda herhangi bir uygulama yok. Her isteyen şoför LPG tankını götürebiliyor. Ama bazı araçlar, LPG taşımacılığına müsait değil. Taşınan LPG'nin o firmaya verilmemesi gerekiyor. Ama, herhangi bir denetim olmadığı için bütün araçlara taşımacılık izni veriliyor. Biz 2 yıldır LPG taşımacılığı yapıyoruz. Dolum tesislerinden teknisyenlerden aldığımız bilgiler dışında bugüne kadar herhangi bir eğitim görmedik. Bazı arkadaşlarımız tehlikesine rağmen talimatlara uymuyor. LPG taşımacılığına yeni bir düzenleme getirilerek bütün şoförlerin eğitimden geçirilmesini, eğitim görmeyen şoförlerin de LPG sürmesine izin verilmemesini istiyoruz" diye konuştu.