Diyanet İşleri Başkanlığı, 2021 yılı Hac ve Umre seyahatleri için birçok kişinin beklediği açıklamayı yaptı. Diyanet İşleri Başkanlığı, yaptığı açıklamada "Suudi Arabistan'ın normalleşme sürecini Ramazan Bayramı'ndan sonrasına ertelemesi dolayısıyla ülkemizden umre ve hac ziyaretleri bu sene yapılamayacaktır." dedi.
Diyanet İşleri Başkanlığı, vatandaşların yoğun soruları sebebiyle Hac ve Umre ziyaretleri hakkında açıklama yapma gereği duydu.
Yapılan açıklamada 2020 yılının Hac ibadetinin Covid-19 pandemisi sebebiyle yapılamadığını ve hacı adaylarının kura ve kayıt haklarının 2021 yılı için de saklı tutulduğunu söyledi.
Aynı zamanda Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanlığı ile 2021 yılındaki hac ve umre ziyaretlerine ilişkin görüşmelerin de hâlâ devam ettiğini açıklayan Diyanet İşleri Bakanlığı, görüşmelerden sonuç alındığı zaman, alınan kararın kamuoyu ile paylaşılacağını belirtti.
Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanlığı ile yapılan istişareler sonucunda Suudi Arabistan'ın normalleşme sürecini Ramazan Bayramı sonrasına ertelendiği öğrenildi. Bu sebeple ülkemizden bu sene umre ziyareti yapılamayacağına karar verildi.
Müslüman halkın, Kabe'yi hac mevsimi dışında ziyaret etmesine Umre adı verilir. Umre'nin kelime anlamı ziyarettir.
Umre kelimesi hem hadislerde hem de Kur'an - ı Kerim'de geçmektedir. Kur'an - ı Kerim içerisinde "Haccı ve umreyi Allah'ın aşkı için tam yapın" şeklinde geçen ifade hadiste ise "iki umre, arasındaki küçük günahların kefaretidir." olarak geçmektedir.
Umre yapmak, Şafii ve Hanbeli mezheplerinde farzken Hanefi ve Maliki mezheplerinde ise sünnettir.
Umre'ye giderken ihrama uçakta hatta mümkünse daha uçağa binmeden girilmelidir. Bunun sebebi ise Mekke'ye giden birçok uçağın uçuş rotasında Cidde'nin bulunmasıdır. Mikat, Cidde'nin sınırlarının içindedir ve Mikat'tan ihramsız geçirmemelidir.
İhram, beyaz renkte iki parça havludur ve dikişi yoktur. İhram'a girilirken baş açık bırakılmalı ve ayaklar çıplak olmalıdır. İhram giymekle kardeşliğe, ölüye benzemeye ve eşitliğe dikkat çekilmektedir.
Umre yapacak kişi ihrama girmeden önce tırnaklarını kesmeli, abdest almalı, tıraş olmalıdır.