Sağlık Bakanlığınca hazırlatılan broşürlerin dağıtıldığı hacı adaylarından kalabalık ortamlarda maske takmaları ve ellerini sık sık yıkamaları istendi.
Hac farizasını yerine getirmek amacıyla kutsal topraklara gidecek adayların yolculukları kafileler halinde başladı.
Bu sene görevliler dahil 61 bin 300 kişi hac farizasını yerine getirmek amacıyla kutsal toprakları ziyaret etmesi planlanıyor. Kutsal yolculuğun sorunsuz olarak tamamlanması için gerekli önlemler alınırken, ilk olarak Suudi Arabistan'da ortaya çıkan ve son dönemde Arap yarımadasında ölümlere neden olan Ortadoğu Solunum Sendromu- Koronavirüsü hastalığına ilişkin de hacılar uyarıldı.
Bu kapsamda Sağlık Bakanlığı Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğünce konuyla ilgili hazırlatılan broşürler, Diyanet İşleri Başkanlığınca tüm hacı adaylarına da dağıtıldı.
- "Hastalığın özel bir aşısı veya tedavisi bulunmuyor"
Hastalık ve korunma yollarına ilişkin bilgi verilen broşüre göre, genellikle ağır solunum yolu belirtileriyle kendisini gösteren MERS-CoV hastalığı belirsiz veya hafif belirtilerle seyredebiliyor. Kuluçka süresi 2 gün ile 2 hafta arasında değişen hastalıkta halsizlik, ateş, boğaz ağrısı, burun akıntısı, öksürük, solunum güçlüğü, kas ve eklem ağrıları, baş ağrısı, kusma ve ishal gibi belirtiler gözlemleniyor. Ölüm oranı yüksek olan hastalığın özel bir aşısı veya tedavisi bulunmuyor. Broşürde "Salgının görüldüğü ülkelere seyahat edecek kişiler için risk mevcuttur" ifadesi yer alırken korunmak için şunların yapılması tavsiye ediliyor:
"Hasta kişilerden yakın temastan kaçınılmalı, kalabalıkta maske kullanılmalı. Kirli ellere ağız, burun ve göze dokunulmamalı. Eller sık sık sabunla yıkanmalı. Su ve sabun bulunmazsa el dezenfektanları kullanılmalı. Mikroplarla kirlenmiş olma ihtimali olan yüzey ve eşyalar dezenfekte edilmeli. Hac ve umre ziyaretine gidenler hayvan pazarlarından, çiftliklerden, çiğ gıda ve sokakta satılan gıdaların tüketiminden uzak durulmalıdır. Hacca gidecekler için risk grubunda olanlar (çocuklar, yaşlılar, hamileler, kronik hastalığı bulunanlar vb.) hekime danışarak mevsimsel grip aşısı yaptırmalıdır."
MERS CoV vakalarının Arap yarımadasında bulunan birçok ülkede tanımlandığı belirtilen broşürde, seyahat dönüşü için "Arap yarımadasına seyahat sonrası 14 gün içinde ateş, öksürük, burun akıntısı, nefes darlığı gibi şikayetleri olursa acilen bir sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. Hekime seyahat ve temaslılar hakkında mutlaka bilgi verilmelidir" ifadelerine yer verildi.
- "Ciddi bir salgın yok"
Hac Diyanet İşleri Başkanlığı Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürü Enver Günenç, konuyla ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suudi Arabistan'da korkulacak kadar ciddi bir salgının bulunmadığını belirtti. Bu sene umreye 400 bin kişinin gittiğini vurgulayan Günenç, şunları kaydetti:
"Bu kadar vatandaşımız içinden MERS CoV ile ilgili hiçbir vaka olmadı. Hac için de böyle olacağını düşünüyoruz. Tehlike oluşturmayacağını tahmin ediyoruz. Yine de bununla ilgili Sağlık Bakanlığı ile koordineli şekilde çalışıyoruz. Bu hastalıktan korunma yollarıyla ilgili Sağlık Bakanlığınca hazırlanan el broşürü kutsal topraklara gideceklere dağıtıldı. Ayrıca hacılarımıza illerde ve ilçelerde sunduğumuz seminerlerde o ildeki sağlık kuruluşuyla koordineli halde genel sağlık kurallarıyla ilgili eğitim verildi, hacı adaylarımız bu konularla ilgili bilgilendirildi." (AA)