ANKARA (İHA) - Sağlık Bakanlığı, hac ve umre dönemlerinde Suudi Arabistan'a gidecek olan vatandaşların hem kendi sağlıklarını korumak hem de Türkiye'ye bulaşıcı hastalık taşımalarını önlemek amacıyla bazı yeni tedbirler aldı. Bakanlık, yeni tedbirleri Diyanet İşleri Başkanlığı'na bildirdi.
Bundan böyle hacı adaylarına zorunlu olarak menenjit ve polio aşısı vurulacak. Sağlık Bakanı Recep Akdağ imzasıyla yayınlanan genelgede, Türk vatandaşlarının sağlıklarını tehlikeye düşürecek davranışlardan uzak durulması için belirtilen uygulamaların yapılmasının gerekli olduğu kaydedildi. Buna göre hacı adaylarına yönelik bilgilendirme toplantıları düzenlenecek.
Bu toplantılarda, solunum yolları hastalıkları ve bu hastalıkların bulaşmasında kalabalık yerlerde bulunmanın riskleri ve korunma yolları, barınma yerlerinde ve ortak kullanım alanlarında su ve gıda hijyeniyle kişisel temizlik uygulamalarının önemi, bulaşması muhtemel hastalıklar ve korunma yolları konularında eğitim verilecek. Bundan böyle Suudi Arabistan'a gidecek olan hacı adaylarının vize alabilmesi için Menenjit ACYW135 aşısının uygulanması zorunlu olacak.
Aşı Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından temin edilecek ve İl Sağlık Müdürlüğü tarafından uygulanacak. Bununla birlikte Polio Eradikasyonu Programı'nın Türkiye'de ulaştığı başarılı durumun sürdürülmesini sağlamak ve Türkiye'ye hastalık ihracını engellemek amacıyla hacı adaylarına, Bağışıklama Danışma Kurulu'nun aldığı karar gereğince bir doz (2 damla) Oral Polio Aşısı uygulanacak. Aşı İl Sağlık Müdürlüğü tarafından mevcut stoklardan yapılacak. Sağlık Bakanı Recep Akdağ, yüksek risk grubunda olan kişilerin, grip ve pnömokoklara bağlı hastalıklardan korunmaları için grip aşısı ve pnömokok aşısı uygulatmasının gerektiğini bildirdi. Akdağ, risk gruplarının bilgilendirilmesini, talepleri durumunda aşının kişi tarafından temin edilip İl Sağlık Müdürlüğü tarafından uygulanmasını istedi. Akdağ, risk grubundakileri ise şöyle sıraladı:
- 65 yaş ve üzerindeki kişiler
- Astım dahil kronik pulmoner ve kardiyovasküler sistem hastalığı olan erişkin ve çocuklar
Diabetes Mellitüs dahil herhangi bir kronik metobolik hastalığı, renal disfonksiyonu, hemoglobinopatisi veya immunosupresif olan erişkin ve çocuklar
- 6 ay-18 yaş arasında olan ve uzun süreli aspirin tedavisi alan çocuk ve adölesanlar
Türkiye'de halen Bütçe Uygulama Talimatı kapsamında risk grubunda olan kişilerin durumlarını belgeleyen sağlık kurulu raporu bulunması halinde, reçete edilen aşının bedelinin kurumlarınca ödendiğini kaydeden Akdağ, ayrıca, böbrek yetmezliği, kistik fibrozis, KOAH, kanser, HIV/AIDS enfeksiyonu, splenektomi olan ve immünsüpresif tedavi alan kişilerde, bağışıklık durumu olumsuz etkilendiği için enfeksiyon hastalıklarının daha ağır seyrettiğini hatırlattı. Akdağ, "Bu kişilere takiplerini yapan hekimleriyle görüşmeleri ve hekimlerinin önerdiği aşıları uygulatmaları konusunda bilgi verilecektir. Bütün hacı adaylarının kişisel bilgileri ve sağlık bilgilerinin sürekli yanlarında olması gerekmektedir. Bu konuda hacı adayları uyarılacaktır" açıklamasında bulundu.