Hacı adaylarının kura çekimi yapıldı

ANKARA (İHA) - Kutsal topraklara gidecek olan hacı adayları, bilgisayar ortamında gerçekleştirilen kura çekimiyle belirlendi. 772 bin 660 kişi arasında kuradan çıkan hacı adayları sevinç gözyaşları dökerken, bazı hacı adayları dua ederek heyecanlı bekleyişlerini sürdürdü. Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, birden fazla hacca gitmek isteyen hacı adaylarını uyararak, "Havaalanında da tespit etsek, yoldan geri çeviririz" dedi.

Hac ibadetini yerine getirmek için kayıt yenileten ve ön kayıt yaptıran 772 bin 660 hacı adayının kura çekimleri, Diyanet İşleri Başkanlığı Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi. Kura çekim töreni öncesinde bir konuşma yapan Bardakoğlu, bugün heyecanlı bir buluşmanın gerçekleştiğini belirterek, tüm hacı adaylarının umut ve dua dolu bir bekleyiş içerisinde olduğunu kaydetti. Bardakoğlu, 478 bin 520 kişinin kayıt yeniletme, 294 bin 140 bin kişinin de ön kayıt yaptırma suretiyle toplam 772 bin 660 bin vatandaşın kayıt yaptırdığını söyledi. Kayıt yaptıran vatandaşların yüzde 53'ünü bayanlar, yüzde 47'sini erkeklerin oluşturduğuna işaret eden Bardakoğlu, başvuruların hac kategorilerine göre alındığını, kura çekiminin de hacı adaylarının tercih ettikleri kategoride her ilde ayrı ayrı sıraya konulmaları şeklinde gerçekleştirileceğini bildirdi.

Reklam
Reklam

Türkiye'nin 70 bin olan hac kontenjanını arttırmak için çalışmalara başladıklarının altını çizen Bardakoğlu, 70 bin kontenjanın Türkiye'ye yetmediğini ifade etti.
Bardakoğlu, kesin kayıt hakkı kazananların 8-22 Nisan tarihleri arasında başvuruda bulundukları illerde Diyanet veya tercih ettikleri acente organizasyonlarından birisine kesin kayıtlarını yaptırabileceğini dile getirdi.

İllere verilen kontenjanların belirtilen tarihlerde dolmaması halinde bunlar için de kura sırası gözetilerek 28 Nisan-2 Mayıs tarihleri arasında ek kayıtlar yapılacağını belirten Bardakoğlu, 5-16 Mayıs 2008 arasında da Suudi Arabistan'ın ek kontenjan vermesi halinde 30 bin kişilik ek kontenjandan yararlanacak vatandaşlar kayıtlarını yaptırabileceğini kaydetti. Kesin kayıtların her ilde Diyanet'in yüzde 60, acentelerin yüzde 40 oranı gözetilerek yapılacağını ifade eden Bardakoğlu, şehitlerin daha önce
hacca gitmeyen ve başvuru süresi içinde kayıt yaptırmış olan anne, baba ve eşleri ile kayıt yaptırmış olan gazilerin ve eşlerinden sırası gelmeyenlere 600 kişilik kontenjan ayrıldığını duyurdu.

Reklam
Reklam

Mükerrer haccı önlemek amacıyla refakatçi olarak hacca gitme taleplerine imkan vermeyeceklerini kaydeden Bardakoğlu, "Mükerrer haccın önlenmesi konusunda son derece titiziz. Havaalanında mükerrer hacı adayı olduğu anlaşılsa ve tespit edilse bile havaalanından döndürülecekler. Tespit edildikleri an kuradan silinecekler" diye konuştu.

Hacı adaylarını yetkisiz şahıslara kanmamaları konusunda da uyaran Bardakoğlu, kesin kayıtlar esnasında hacı adaylarının tercihlerini etkileyecek herhangi bir telkin, zorlama ve yönlendirmenin yapılmayacağını, herkesin özgür iradesiyle karar vermesi gerektiğini vurguladı. Bir gazetecinin sorusu üzerine "Bütün kuraların haram olmadığını" söyleyen Bardakoğlu, şöyle konuştu:
"Kuranın birçok avantajı var. Tabii 5 defa kuraya girip çıkmayan ama ilk defa girdiği vakit çıkan da olabilir. Kuraya razı olup, ne zaman nasip gelmişse o zaman gideriz. En kısa sürede çıkması için de dua ediyoruz. Kuradan başka bir çıkış yolu yok. Kıdem, yaş, zenginlik gibi ölçüler beraberinde daha büyük sorunları getiriyor. Nasip varsa gidecektir. Haccı beklemek de bir ibadettir. Biz hacı adaylarımızdan para toplasak, kurayla onları 50-100 kişi arasında dağıtsak bu piyango olurdu. Burada hiç kimsenin kimseye menfaati geçmiyor. 770 bin kişinin sırada beklemesi halinde bunlardan 70 bin kişiyi nasıl ayırırız? Kura ile piyango arasında hiçbir benzerlik yoktur. Çünkü birinde menfaatin paylaşımı vardır, diğerinde bir hakkın, hukukun sırayla belirlenmesi vardır. 'Bütün kuralar haramdır' diye bir kanaate varırsanız o zaman hayatı felç edersiniz."

Reklam
Reklam

Bardakoğlu'nun konuşmasının ardından kura çekimi yapıldı. Kura çekimi sırasında hacı adayları isimlerinin çıkması için dua ederken, bazıları gözyaşlarını tutamadı. Heyecanlı bekleyişin yaşandığı törende, isminin kuradan çıktığını öğrenen hacı adayları yakınlarına sarılarak sevinç gözyaşları döktü.
Kura sonuçları internet adresinden kura sorgulama bölümünden TC kimlik numarası girilerek öğrenilebilecek.
</http:>