Hacıbabai Yarın sıra Türkiye'ye gelebilir

Tahran AA- İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Siyaset Komisyonu üyesi Hamid Rıza Hacıbabai, ABD ve bazı Batılı ülkelerin İran'ı "haksız yere" nükleer teknolojiden mahrum etmek istediklerini ifade ederek, "Eğer İran nükleer teknolojiden mahrum edilirse yarın sıra Türkiye'ye gelebilir" dedi.

Aynı zamanda Hemedan milletvekili olan Hacıbabai, Türkiye-İran ilişkileri, terörle mücadele, Şii-Sünni ihtilafı, İran'ın nükleer programı ve muhtemel ABD saldırısı konularındaki sorularını yanıtladı.

Türkiye ve İran'ın, bölgede iki önemli Müslüman ülke olduğunu vurgulayan Hacıbabai, mevcut ilişkilerin iyi durumda olduğunu, ancak bunun iki ülkeyi de tatmin etmediğini söyledi. Hacıbabai, iki ülke ilişkilerini siyasi, kültürel ve ekonomik alanda geliştirmek için çok potansiyel olduğunu ifade ederek, İran olarak ilişkileri daha da geliştirmek istediklerini belirtti.

Reklam
Reklam

Hacıbabai, terör örgütü PKK'nın İran'daki kolu olduğu ifade edilen Pejak'ın İran'ın kuzeybatısında Türkiye sınırına yakın bölgedeki faaliyetlerine ilişkin soru üzerine de İran olarak terörle mücadeleyi inanarak sürdürdüklerini söyledi.

Terörle mücadelede bölge ülkeleriyle ikili ve çok yönlü işbirliğine ihtiyaç olduğuna işaret eden Hacıbabai, bölge ülkelerinin güvenlik ve işbirliğini iyi tanımlamaları gerektiğini ifade etti.

Hacıbabai, "Bölge güvenliği, Türkiye, İran, Irak ve diğer komşu ülkeler için eş anlamlı olarak tanımlanmalı. Terörle mücadelede bütün ülkeler ortak hareket etmeliler. İran bölge güvenliğinin sağlanmasında iddialı, bu mücadeleyi de pratik olarak gösteriyor. Türkiye ile şu anda güvenlik konusunda ikili işbirliğimiz var.

İki ülke, biraz daha çalışmayla sınırlarının güvenliğini daha fazla garanti altına alabilir"dedi.

-Nükleer program-
Hacıbabai, Batılı ülkelerle krize yol açan nükleer programa ilişkin de "Ülkenin milli çıkarlarının korunması gerektiğine inanıyoruz. Barışçıl amaçlı nükleer teknolojiyi de kendi kesin hakkımız olarak biliyoruz. Bütün gücümüzü bu hakkı korumak için kullanacağız" dedi.

Reklam
Reklam

"ABD, siyonist lobi ve bazı Avrupa ülkeleri psikolojik savaş ve temelsiz iddialarla nükleer programımızı etkilemek ve bizi bundan vazgeçirmek istiyorlar" diyen Hacıbabai, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ancak İran halkı nükleer programı milli bir projeye dönüştürdü. Nükleer program artık petrolün millileştirilmesi gibi bütün İran halkının meselesidir. ABD bunun için karşı çıkıyor. NPT çerçevesinde uluslararası kurallara bağlıyız ve müzakereden yanayız. Biz nükleer enerjinin barışçıl amaçlı olduğuna inanıyoruz. Nükleer ve kimyasal silah peşinde değiliz. Niçin bizi nükleer teknolojiden mahrum etmek istiyorlar? Bu, ABD'nin yaptığı bir zorbalıktır. Bugün bize yapılırsa yarın sıra Türkiye'ye gelebilir. Diğer ülkelere de sıra gelebilir. Barışçıl amaçlı nükleer teknolojiden yararlanmak bütün dünya ülkelerinin hakkıdır."