Akdeniz Belediyesi İştar Kadın Danışmanlık Merkezi’nce, ebeveynleri cezaevinde olan ve bu nedenle psikolojik sorunlar yaşayan çocuklara yönelik olarak bir etkinlik dizisi başlatıldı.
Hacivat ile Karagöz gölge oyununu izleyen ve perde arkasına geçerek karakterlere can veren çocuklar keyifli dakikalar geçirdi. Akdeniz Belediyesi’nin, kadınlara hukuki, psikolojik, sosyal ve aile içi iletişimde destek sunmak amacıyla kurduğu İştar Kadın Danışmanlık Merkezi faaliyetlerini sürdürüyor. Bugüne dek kadınlara yönelik çeşitli çalışmalara imza atan merkezde, bu kez ebeveynleri cezaevinde olan ve psikolojik sorunlar yaşayan, kendilerini ifade edemeyen çocuklar için etkinlik düzenlendi. Hayalicinas Tiyatrosu yönetmeni Tevfik Dinç tarafından perdeye konan Hacivat-Karagöz oyununu izleyen çocuklar unutamayacakları anlar yaşadı. Çocukların kısa zamanda birbiriyle kaynaştığı etkinlikte kimi minikler ise perde arkasına geçerek oyunun karakterlerine can verdi. Çocuklar, oyun sonrası duygularını ise, “Oyunu çok beğendik ve Hacivat ile Karagöz’ü çok sevdik. Ve çok güzel anlar yaşadık. Yaşasın Hacivat ile Karagöz” sözleriyle dile getirdi.
Atölye eğitim alacaklar, Hacivat-Karagöz oynatacaklar Merkezdeki etkinliklere 8-10 yaş grubundan 9; 4-5 yaş grubundan ise 5 olmak üzere 15 çocuk katılıyor. Hayalicinas Tiyatrosu’nun Hacivat-Karagöz gösterisiyle devam eden çalışmalar, Ramazan ayı boyunca çocuklarla yine Hacivat ve Karagöz yapım atölye çalışmalarıyla sürecek. Gölge oyununda, suretlerin ağzından duygu ve düşüncelerini ifade etmeyi öğrenecek olan çocuklar, finalde ise mahallelerde gösteriler sunacak. Mayıs ayında başlayan etkinlikler her Çarşamba günü organize edilecek.
‘Sosyal destek, çocuğu travmadan kurtarıyor’
Projeyi değerlendiren İştar Kadın Danışmanlık Merkezi Koordinatörü B. Gülhan Yağ, Türkiye İnsan Hakları Vakfı’nın “Toplumsal Travma Eğitimi” sonrası merkezde çalışmalar başlatmaya karar verdiklerini belirtti. Merkeze başvurularda göç, köy yakma, işkence ve cezaevi gibi travmatik yaşantılarla sıkça karşılaştıklarını ifade eden Yağ, “Literatürde toplumsal travmayla mücadelede uygulanan yöntemleri nasıl uygulayabileceğimizi düşündük. İlk pratik adımı da babası cezaevine girdikten sonra psikolojik sorunlar yaşayan 1 çocuğun merkezimize getirilmesiyle attık. Çocuğun iyileşme sürecinde sosyal destek almasının öneminden hareketle, ebeveynleri cezaevine giren çocuklardan bir grup oluşturmaya karar verdik” dedi.Yağ, gelişim durumu, sağlık durumu ve ruhsal durum değerlendirmesi yapılan çocuklarla etkinliklerde, İstanbul Bilgi Üniversitesi İnsan Hakları Merkezi yayını ‘Pusulacık’ adlı eğitim kitabını rehber olarak kullandıklarını belirterek, “Kitaptaki etkinlikleri birebir uygulamayıp çocukların yaş, kültür, gelişim özelliklerine özgü kimi değişiklikler yaptık” diye konuştu.Kadınlarla ilgili zorunlu göç, köy yakma, devlet şiddeti gibi travmaların iyileşmesi amacıyla yapacakları grup çalışmalarının da gelecek haftalarda başlayacağını kaydeden Yağ, sözlü tarih çalışmaları, amatör film çekimleri, paylaşım ve destek grupları oluşturulmasının planlandığını sözlerine ekledi.
Fotoğraf: Çiğdem Yurdagel
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz