Hacizli uçak Azerbaycan'a gitti

ANKARA (İHA) - Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün (SHGM) Azerbaycan Havayollarına ait hacizli uçağa permi düzenleyerek uçuş izni vermesi ortalığı karaştırdı.

Mahkeme kararı ile uçağın uçuştan men edilmesine rağmen hacizli uçağı Azerbaycan'a gönderen personel hakkında soruşturma açıldı. Azerbaycan'ın Bakü Şehri Kent Tasarrufatı Nazırlığı'ndan 5 milyon 175 bin 301 ABD doları alacağı karşılığında bu ülkenin havayollarına ait Boeing 727-200 tipi yolcu uçağını, Bakırköy 6. İcra Müdürlüğü'ne yaptığı talep sonucu 2001 yılında mahkeme kararıyla haczettiren Saka Korkmaz, 15.07.2003 tarihinde uçuş izini verilerek ülkesine gönderilen uçağın yeniden Türkiye'ye getirilmesini talep etti. Bu durum karşısında ne yapacağını şaşıran Ulaştırma Bakanlığı, mahkeme kararına ve uçağın uçuştan men edilmesi işlemine aykırı biçimde hareket eden personel hakında 12.01.2004 tarihinde soruşturma başlatırken, diğer yandan da konuyu Dişişleri Bakanlığı'na ileterek yardım talebinde bulundu.

Reklam
Reklam

Ancak Dışişleri Bakanılğı, "Kardeş iki ülke arasında hukuki soruna yol açabilecek ve ileride karşılaşılabilecek benzer bir tutumun devletimizi ikili ve uluslararası ilişkilerde sıkıntıya sokabileceği" gerekçesiyle konunun taraflar arasında dostane çözüm yolu ile halledilmesini istedi. Sorunun çözümü yolunda Dışişleri Bakanlığı'ndan beklenen cevabın gelmemesi üzerine rotasını Adalet Bakanılığı'na çeviren Ulaştırma Bakanlığı SHGM, Adalet Bakanlığı'ndan gelen cevapla da sarsıldı. Adalet Bakanlığı, İcra İflas Kanununun 357'inci meddesinde yar alan, "İcra Dairesince kanuna göre yapılan tebliğ ve emirleri derhal yapmaya ve neticesini geciktirmeksizin icra dairesine bildirmeye alakadarlar mecburdurlar. Emirleri yapmayanlar hakkında ait olduğu dairece tahkikatı evvelliye hacet kalmaksızın Cumhuriyet Savcılığınca doğrudan doğruya takibat yapılır" hükmü hatırlattı.

SHGM, şimdilerde uçağın yanlışlıkla da olsa Türkiye'ye dönmesini beklemeye başladı. Türkiye'ye dönmesi ihtimaline karşı Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğüne 13.12.2003 tarihli bir yazı gönderen SHGM, "Fiilen haczedilen uçağın müracatı üzerine CAG 5159 permi numarası ile sehven uçuşuna izin verildiği, bu nedenele bahse konu uçağın Türkiye'ye inişine izin verilerek kalkmasına izin verilmemesini" talep etti. DHMİ'de söz konusu yazıya, belirtilen uçağın Türkiye'ye giriş yapması halinde kalkışına izin verilmemesine yönelik mesajın tüm hava limanı ve meydanlara iletildiği yanıtını verdi. Diplomatik yollardan da uçağın Türkiye'ye getirlmesini sağlayamayan SHGM, bu günlerde İcra İflas Kanunu'nun 357'nci maddesi gereğince hukuki ve mali sorumluluk açısından zor durumda kalmamak için de çare arıyor. Alacaklı Saka Korkmaz'ın SHGM'ne yönelik açması muhtemel tazminat talebi karşısında nelerin yapılabileceği konusunda bakanlığın Hukuk Müşavirliğinden konuyla ilgili görüş istendi. Ulaştırma Bakanlığı, uçuşu yasaklanan ve haciz yoluyla satışına hazırlanan Azerbaycan Havayollarına ait Boeing 727-200 tipi uçağa permi düzenleyerek uçuş müsadesi veren personel hakkında soruşturma başlattı. Ulaştırma Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı'nın konuyla ilgili raporunda şunlar kaydedildi:

Reklam
Reklam

"Bakırköy 6. İcra Müdürlüğünden hacizli uçağın uçuşuna izin verilip verilmediği hususunun sorulması üzerine yapılan araştırmada, Azerbaycan Havayollarına ait ve değer kaybetmemesi için bakımının yapıldığı Atatürk Hava Limanı'nda bulunan uçağın icra yolu ile şatış işlemi devam ederken, permi düzenlenerek uçağın ülkesine döndüğü tespit edilmiştir. Bu durum, uçuşu yasaklayan SHGM'nin daha sonra bu kararını düzenlediği ve uyulması zorunlu olan bir permiyle ortadan kaldırdığı bir hukuki durumu ortaya çıkarmıştır. Sorumlular hakkında 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 125. maddesi hükmü dalaletiyle ve kıyasen 125/ B maddesi gereğince 'kınama' cezası verilmesi icap eder".