Hacktivistler veri dünyasını ele geçiriyor!

Hacktivistler, veri hırsızlığında en önemli etken olmayı başardılar. 2011 yılında gerçekleşen veri hırsızlıklarının %58'inden hacktivist kitle sorumlu.

Amerika’nın ünlü iletişim operatörü Verizon’un Risk takımının yıllık raporuna göre, hükümetin çevrimiçi güvenlik ajansları, kimin, nereden “hack”lediğinin kapsamlı bir resmini çizmiş durumda.

Raporda en çok göze çarpan, hacktivistlerin, yani yetenekli, ve belirli bir politika üzerine hareket eden bilgisayar korsanlarının sayısındaki ani artış. Avustralya Federal Polisi, Hollanda Ulusal Yüksek Teknoloji Suç Ünitesi, İrlanda Raporlama ve Bilgi Güvenliği Servisi, İngiltere Polis Merkezi e-Suçlar Ünitesi ve Amerikan Gizli Servisi’nden elde edilen bilgilere göre, 2011 yılında hacktivistlerin aktivitesi, geçen 7 yılın toplamından daha fazla.

Reklam
Reklam

Ayrıca rapor, hacktivistler ve bilgi çalarak gelir elde eden organize suç örgütleri arasında da kesin bir çizgi çekiyor. Diğer veri ihlâlleri ve diğer hacking aktiviteleri, %83 gibi bir yüzdeye sahip. Suçlular, genelde paraya çevirebilecekleri bilgiler peşindeler, ve daha küçük hedefleri seçiyorlar. Bu yüzden de ancak %35 gibi bir yüzdeye sahipler.

Hacktivistler ise, garip bir şekilde ters orantılı bir dağılım gösteriyorlar. Mesela Anonymous gibi bir grup, dünyadaki verinin %58'ini çalsa da, 100 milyondan fazla kayıtla, güvenlik ihlâllerinin yalnızca %2'lik bir kısmını oluşturuyorlar.
Hackerlar arasında da evden hacklemeyi tercih edenler, ve hackleyecekleri şirkette kendilerine yardımcı olacak kurban seçenler gibi bir ayrıma gidiyorlar. İkinci kulvardakiler, %4 gibi bir azınlık.

Tüm dünyada hackerlar var! Bir yıl önce, Verizon’un raporunda dikkat çeken 22 ülke vardı. Bu yılki raporda ise, ülkemiz dahil olmak üzere; Brezilya, Bulgaristan, Hindistan, Kuveyt, Güney Afrika gibi ülkeler de mevcut.
Organize veri hırsızlığı ise kolay güvenlik ihlâllerinden oluşan bir şablonu açıkça gösteriyor. Kurbanların %80'i, sistemlerindeki herhangi bir açıktan dolayı kurban olmuşlar. Ki bunlar, yalnızca üst düzey bilgiyle aşılabilecek cinsten açıklar da değil.

Reklam
Reklam

Raporda yazan bir diğer ayrıntı da, para odaklı yapılan saldırıların faillerinin çoğunun cezalandırıldığı. Çünkü daha kolay yakalanıyorlar, arkalarında takip edilmelerini sağlayacak izler bırakmaları da daha kolay. Kâr amacı gütmeden veri avına çıkanlar ise daha profesyonel, bu yüzden yakalanma oranları daha düşük.

Rapor, suçlu profili hakkında bize bunları sunuyor.
Özellikle Doğu Avrupa’da araştırma daha derin yapılmış olacak ki, bize daha ayrıntılı bilgiler sunuyor. “Saldırganların rutin bir işleri yok, en çok cumartesi, pazar ve pazartesi bilgisayar başındalar. Pazartesi, en yoğun oldukları ve en üretken günleri. 9 ülkeden 22 organizasyon, pazartesi günü 15 onaylı veri ihlâli gerçekleştirdi. Fakat saldırganların yarısından fazlası yakalandı ve tutuklandı.” bu cümleler de, raporda geçenler arasında…

[

**Instagram, Android İçin Geri Sayıma Geçti

**](http://www.scroll.com.tr/72764/instagram-android-icin-geri-sayima-gecti/)