Hafik Gölü'nde kirlilik nedeniyle balıklar ölüyor (Özel)

Sivas’ın Hafik ilçesinde bulunan Hafik Gölü, bakımsızlık nedeniyle çöplüğe döndü. Ağustos ayında Cumhuriyet Üniversitesi’ne devredilen...

Sivas’ın Hafik ilçesinde bulunan Hafik Gölü, bakımsızlık nedeniyle çöplüğe döndü. Ağustos ayında Cumhuriyet Üniversitesi’ne devredilen gölde, aşırı kirlilikten dolayı balık ölümleri görülmeye başlandı.

Gün batımına doyum olmayan doğa harikası Hafik Gölü, geçtiğimiz yıllarda vatandaşların piknik yaptığı ve kayıklarla göl üzerinde gezdiği bir yerdi. İlçe halkının yanı sıra Sivas merkez ve diğer illerden de görmek için gelinen göl, havaların ısınmasına rağmen bugünlerde terk edilmiş bir alan görüntüsü sergiliyor. Cumhuriyet Üniversitesi’ne bağlı meslek yüksek okulu açılması karşılığında, göl kenarındaki belediyeye ait tesislerin işletmesinin üniversiteye devredilmesinden sonra gölde de kirlilik oluşmaya başladığı belirtiliyor.
İlçe merkezine 2 kilometre uzaklıkta bulunan ve yaklaşık 1 yıldır üniversitenin tahsisinde olan tesislerde bugüne kadar herhangi bir çalışma yapılmadı ve tesisler atıl duruma düştü. Bu durum tesis yakınlarında ve göl çevresinde kirliliğe neden olurken, göldeki doğal yaşam da tehlikeye girdi. Tesisin çevresi ve göl adeta çöplüğe dönmüş durumda. Atılan çöp ve katı atıklar, göl kıyısında birikim sonucu özellikle belirli noktalarda kötü görüntü oluştururken, havaların ısınması ile birlikte koku da yayılmaya başladı. Bakımsızlığın had safhada olduğu tesiste bulunan kayıklar ise suya batmış durumda.
Hemen hemen tüm çevresi sazlık ve dibi balçıkla kaplı olan gölde sazan, aynalı sazan, sarı sazan, kara sazan, kambur sazan, alabalık, kefal ve gümüş balığı gibi balık türleri bulunuyor. Ancak göl suyunun aşırı kirlenmesinden dolayı gölde balık ölümleri de görülmeye başlandı. Yöre sakinleri, yetkililerin gölün temizlenmesi için bir an önce harekete geçmelerini istiyor.
Göl kenarında bulunan ve daha önce belediye tarafından işletilen tesisleri Cumhuriyet Üniversitesi’ne devrettiklerini anımsatan Hafik Belediye Başkanı Zeki Aydın, geçiş süreçlerinde böyle aksaklıkların olabileceğini kaydetti. Tesislerin işletmesini üniversiteden tekrar talep edeceklerini belirten Aydın, “Bu konuda ilçede bulunan üniversiteye bağlı yüksek okul yetkilileriyle mutabık kaldık. Üniversitemizden tesislerin işletilmesi konusunda resmi başvurumuzu yapacağız. Talebimizin kabul edilmesi halinde, tesislerin bulunduğu göl kenarı ve çevresinin temizliğini en kısa sürede yaparak, burasını halkımızın hizmetine açacağız.” dedi.
Göl kenarındaki tesisleri devralan Cumhuriyet Üniversitesi yetkilileri de tesislerin tekrar çalışır hale getirilmesi amacıyla işletmeci aradıklarını açıkladılar.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz