İsim, bireylerin kimliklerini niteleyen en önemli unsurlardan biridir. Pek çok isim farklı kültürlerde farklı manalara sahip olabilir. Bazı isimler dinî bir anlam taşırken bazıları ise tamamen benzersiz anlamlara sahip olabilir. Anne ve baba adayları bebekleri doğmadan önce bebeğe verecekleri isim konusunda sık sık araştırma yapıyor. Kimileri çocuklarına büyüklerinin ismini vermeyi tercih ederken kimileri de günümüze daha uygun isimleri tercih ediyor. Bireyin ismi, kişinin toplumda ve sosyal çevresinde nasıl tanındığını ifade etse de aynı zamanda güzel anlamlar taşıması da önem arz ediyor. Bununla beraber isimlerin Kur’an’da geçip geçmediğini de merak eden pek çok insan mevcuttur.
Hafsa isminin kökeni Arapçaya dayandığı bilinir. İslam toplumlarında yaygın olan bu ismin Fars diline de yerleşmiş olduğu görülüyor. Bu nedenle dilimize Fars ve Arap toplumlarından geldiği söylenebilir. Hafsa adı birden fazla anlamlar içerir. Günümüzde Hafsa adı sıklıkla görülmez ve bu ismi çoğunlukla tarihte yer alan kişilerde görürüz. Yeni doğacak bebeğine isim arayanların "Hafsa ne demek?" sorusunu sorduğu görülür. Hafsa ismi dini kaynaklarda Ömer Bin Hattab'ın kızının ismi olarak geçer. Bu ismin kelime anlamı "aslan yavrusu" şeklindedir. Aynı zamanda kelimenin Arapça "hıfz" kökünden türediği bilinir. Bu kelime kökünden yola çıkarak Hafsa ismi "koruyan, gözeten" anlamı da taşır.
Hafsa ismi araştırıldığında din tarihinde yer aldığı görülür. Ömer Bin Hattab'ın kızının ismi Hafsa olarak bilinir. Bundan dolayı Hafsa adının Kur'an içerisinde geçip geçmediği de oldukça merak edilen bir konudur. Hafsa adının Kur'an’da geçip geçmediği konusunda yapılan araştırmalar sonucunda bu ismin Kur'an’da herhangi bir ayette yer almadığı görülür. Ancak yine de bu ismin kullanılmasında bir sakınca olmadığı bilinir.
Hafsa adının İslam toplumlarında sıklıkla kullanıldığı görülüyor. Anlam itibariyle olumlu bir etkisinin bulunduğuna inanılır. Hafsa ismi özellikleri şu şekildedir: