Haftaya piyasalarda neler bekleniyor?

İMKB’de banka endeksi öncülüğünde yükseliş gözlemlendi, haftaya yurt dışında zirveler test edilebilir

İMKB 100 endeksi bu hafta 65.954 -63.740 bandı arasında işlem gördü. Endeks bu hafta yüzde 0,97 yükselerek 65.758 seviyesinden kapattı. Banka Endeksi bu hafta yüzde 3,16 yükselirken, Sanayi Endeksi yüzde 0,39 değer kaybetti. Haftalık işlem hacmi 8.628 milyon TL’den 6.813 milyon TL’ye geriledi. Bu hafta DJI yüzde 0,35 ve DAX yüzde 1,08 artış kaydetti.

Yunanistan GSYİH verisi beklentilerin üzerinde yüzde 6,2 düşüş sergiledi. Fransa’da 2. çeyrekte beklentilerin üzerinde yüzde 0,4 bir daralma görüldü, beklentiler yüzde 0,2 daralma olması yönündeydi. Almanya ise Fransa’nın aksine beklentilerin üzerinde bir büyüme gerçekleştirdi, ülke 2. çeyrekte yüzde 0,3 büyüdü. Euro Bölgesi ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde, kötüleşen borç krizi ve daha da sıkılaştırılan bütçe kısıntılarının ülkelerin resesyona girmesi etkisi ile yüzde 0,2 daraldı. İngiltere’nin açıklanan enflasyon verisinde ise TÜFE yüzde 0,1 artış kaydetti, yıllık enflasyon yüzde 2,6’ya yükseldi. Almanya ZEW ekonomik kanı endeksi beklentilerin üzerinde geriledi. Euro Bölgesi’nde aylık bazda bir önceki aya göre daralma gösteren enflasyon, yıllık bazda yüzde 2,4 seviyesinde kaldı. Hafta boyunca Almanya’nın DAX endeksinde yatay hareketlerin olduğu görüldü, haftanın son işlem gününde 7.000 direnç noktasının kırıldığı gözlemlendi. DAX bu seviyenin üzerinde tutunduğu sürece yukarı yönlü hareketin devamı gelebilir.

Reklam
Reklam

ABD tarafında açıklanan istihdam talepleri, süregelen işsizlik başvuruları ve konut başlangıçları verilerinin beklenenden kötü geldiğini fakat yapı ruhsatları verisinin beklenenlerden oldukça iyi geldiğini görüyoruz. Perakende satışları beklentilerin iki katı artış kaydederek yüzde 0,8 artış kaydetti. New York imalat endeksi beklentilerin aksine olumsuz geldi, veri son ayda ilk kez gerileme gösterdi. Ülkenin sanayi üretimi ise temmuz ayında yüzde 0,6 ile beklentilerin üzerinde artış gösterdi. Diğer önemli veri ise ABD’nin TÜFE verisiydi, ülkenin enflasyonu düşük talep nedeniyle gerileme gösterdi, çekirdek TÜFE yıllık yüzde 2,2’den yüzde 2,1’e geriledi. Enflasyon verisinin gerileme eğilimi göstermesi ABD’de parasal genişleme tartışmalarını tekrar tetikleyebilir, bu etki ile altında 1.590 dolar seviyelerinden alımlar görüldü. ABD’nin Dow Jones endeksinde ise 13.200 seviyesinin yukarı yönlü kırılmasıyla alımların hızlandığı gözlemlendi. İleriki günlerde 13.340 seviyesinin geçilmesi halinde yükselişin hız kazanacağını düşüyoruz.

Reklam
Reklam

Yurtiçinde ise bu hafta önemliydi, hafta içerisinde Türkiye’nin cari açık verisi, Merkez Bankası Para Politikası Kurulu faiz kararları ve işsizlik verileri açıklandı. Cari açık haziran ayında 4.25 milyar dolar ile beklentilere paralel olarak açıklandı. Geçen yılın ilk 6 ayında cari açık 44.7 milyar dolardı. Cari açık bu yılın ilk 6 ayında 13.7 milyar dolar küçülerek 31 milyar dolar oldu. Maliye Bakanı Şimşek’in açıklanan cari açık verisine paralel olarak yumuşak iniş sürecinin başarı ile devam ettiğini belirtmesi yurtiçi piyasalar tarafından olumlu algılandı.

Haftanın ilk işlem gününde JP Morgan’ın Türk tahvilleri için tavsiyesini “ağırlığı artır”dan “nötr”e indirmesi, 2 yıllık gösterge tahvil faizinde yükselişlere neden oldu. Salı günü gerçekleştirilen tahvil ihalesinde talebin az olması, 2 yıllık gösterge faizin yüzde 7,98 seviyesine kadar yükselmesi neden oldu. TL’nin dolar karşısında değer kaybettiği görüldü.

TÜİK tarafından açıklanan istihdam verilerinde işsizlik mayıs ayında yüzde 9’dan yüzde 8,2 seviyesine; 2001 yılından bu yana görülen en düşük seviyeye geriledi.

Reklam
Reklam

Perşembe günü Para Politikası Kurulu; politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 5,75, gecelik faiz oranları olan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 5, borç verme faiz oranı yüzde 11,5 ve açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranı yüzde 11'de bıraktı, Merkez Bankası TL munzamın döviz ve altın cinsinden tutulacak karşılık oranını yüzde 55’den yüzde 60’a yükseltti. Merkez Bankası, önümüzdeki dönemde faiz koridorunun kademeli olarak daraltılabileceğini ifade etti. Merkez Bankası’nın faiz kararından sonra iki yıllık gösterge tahvil faizi yüzde 2,52 gerileyerek yüzde 7,74’e indi.
22 Ağustos Haftası Beklenti ve Yorum

Hafta içinde İMKB’de yukarı yönlü trenddin, alt bandını kırıp 63.600 destek bölgesine kadar çekildiği görüldü. Alt bant seviyesi 64.400, üst bant seviyesi 67.500’dür. DAX ve DJI’ın dirençlerini kırması ileriki günlerde yurtdışında yukarı yönlü bir hareketin olabileceğini gösteriyor. Bu bağlamda yurtdışındaki haberlerin takip edilmesi gerekli, yurtdışında olumsuz haberler gelmediği sürece yukarı yönlü hareket görülebilir. Özellikle 66.200 seviyesinin üzerinde kapanışın olması halinde alımların hızlanabileceğini düşünmekteyiz. Bu aşamada 66.200 seviyesine gelindikçe kâr satışları olabilir.

Reklam
Reklam

Haftaya yurt içinde ve dışında takip edeceğimiz veriler:

Pazartesi: Bayram nedeniyle haftanın ilk iki günü tatil, borsada işlemler çarşamba günü başlayacak. Yurt dışında ise ABD Chicago Fed Ulusal Aktivite Endeksi verisi açıklanacak.

Çarşamba: Türkiye Kısa Vadeli Dış Borçlar; Japonya Düzeltilmiş Dış Ticaret Dengesi; ABD MBA Mortgage Başvuruları, 2. El Konut Satışları ve FOMC Toplantı Tutanakları açıklanacak.

Perşembe: Türkiye Beklenti Anketi ve Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantı özeti, Almanya 2. Çeyrek GSYİH-Mevsimsel Düzeltilmiş ve İmalat Sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi, Fransa İmalat Sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi ve Hizmet Sektörü Satınalma Yöneticileri Endeksi, Euro Bölgesi Bileşik Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) ve İmalat Sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi. ABD tarafında ise İşsizlik Başvuruları, Süregelen İşsizlik Başvuruları, Markit ABD PMI Öncü, Birinci El Konut Satışları ve Haziran Konut Fiyat Endeksi verileri açıklanacak.

Cuma: İngiltere 2. Çeyrek GSYİH ve 2. Çeyrek Toplam İşletme Yatırımları, ABD Dayanıklı Tüketim Malları Siparişleri ve ABD Sermaye Malları Siparişleri-Savunma Hariç (aylık) verileri açıklanacak.

Reklam
Reklam

Takip edilmesi gereken direnç seviyeleri 66.200/66.600/67.200, destek seviyeleri ise 65.200/64.500/64.000/63.600 olarak görünmektedir.

VOB: Teknik seviyeler

Endeks 30 kontratında bu hafta işlemler en yüksek 80.825, en düşük 77.925 seviyeleri arasında gerçekleşti. Kontrat haftayı yüzde 0,94’lük yükselişle 80.400 seviyesinden kapattı.

Endeks 30 kontratlarında gün içi işlemlerde takip edilmesi gereken direnç seviyeleri 81.500/82.150/83.850; destek seviyeleri 80.150/79.600/79.000’dir.

İntegral Menkul Araştırma ve Analiz Departmanı