Haiti'de 6.1'lik yeni deprem

Haiti, ülkeyi yerle bir eden 7 büyüklüğündeki depremden 8 gün sonra, bugün 6.1 büyüklüğündeki artçı bir depremle yeniden sarsıldı.

ABD Jeolojik Araştırma Merkezinden yapılan açıklamada, TSİ 13.03'te meydana gelen artçı depremin merkez üssünün, Jacmel kentinin 42 kilometre batı-kuzeybatısı olduğu belirtildi.

Artçı deprem nedeniyle herhangi bir can kaybı veya maddi hasar meydana gelip gelmediği konusunda henüz bilgi verilmedi.

ENKAZ ALTINDAN 121 KİŞİ ÇIKARILDI

Haiti'yi vuran şiddetli depremin ardından yürütülen kurtarma çalışmaları sırasında 121 kişinin enkazdan çıkarıldığı açıklandı.

BM'nin insani işler koordinasyon bürosu sözcüsü Elisabeth Byrs, 12 Ocakta meydana gelen depremde çöken binalardan sağ kurtarılanların sayısını toplam 121 olarak duyurdu.

Reklam
Reklam

Byrs, 7 büyüklüğündeki depremin üzerinden 7 gün geçtikten sonra bile, dün hala enkazdan canlı çıkarılabilmesini mucize olarak nitelendirdi.

Bu arada, Haiti Devlet Başkanı Rene Preval de, depremin üzerinden geçen sürede bu kadar çok uluslararası yardım gelmesine teşekkür etti.

Preval, bir koordinasyon sorunu olduğunu kabul ettiği açıklamasında, “Sorun koordinasyondan kaynaklanıyor. Gelen yardımları almak için hazırlıklı değiliz. Yardım gelince kamyonlar nerede, depolar nerede diye soruyorlar. Yardım artarak geliyor. Yardımın nasıl ve ne zaman dağıtılacağı çok önemli” ifadesini kullandı.

Devlet Başkanlığı Sarayı yıkıntıları yakınına inen Amerikan askerlerini eleştirmeyen Preval, “Yaralılar ve onları yerleştirecek yerler var. Sarayın çimenlik alanı hayatları kurtarmaya yararsa ne ala, ideolojik coşkular yerini hayır işlerine bırakmalı” diye konuştu.

Birçok ülkeyle işbirliği yapıldığını, Amerikalıların da BM'nin istikrar gücüne dahil olmasalar da bu gücün himayesinde yeniden inşa için yardım ettiğini belirten Preval, "Bir ülke ölmez, bir halk ölmez. Evet, Haitililerin bilinçlenmesiyle ayağa kalkacağız. Siyasi istikrar ve demokrasi bu ülkenin kalkınmasının temel koşuludur” dedi.

Reklam
Reklam

Preval, bundan sonra yapılacak inşaatların uygun yerlere yapılması için yer belirleneceğini ve gelecekte her bir bina için ruhsat alınması gerekeceğini kaydetti.