HAk aramanın cezası, 3 yıl beklemek

Türkiye vatandaş için hak arayışın karşılığı ortalama bin 115 gün çıkıyor

Türkiye vatandaş için hak arayışın karşılığı ortalama bin 115 gün çıkıyor. Adli istatistiklere göre ortalama savcıların dosya inceleme ve iddianame hazırlama standartı ise yüz günü aşıyor.

Türkiye’de yargı yoluyla hak arama sürecinin bir kişi için ortalama bin 115 gün sürdüğü tespit edildi. Çabalarının sonucunu 3 yıl 2 ayda alabilen vatandaşların hak arama konusunda başarısı sabrıyla kıyaslanıyor.

İşleyişin yavaşlığı dava sayısının hakim sayısına oranınından dünya kriterlerinin çok çok üstünde olmasıyla açıklanırken, sorunun sadece vatandaşlar açısından değil, yargı süreci açısından da düşündürücü olduğu kaydediliyor.

Reklam
Reklam

Yargıda tutukluluk hallerini kapsadığı için en hassas olan ceza davalarında da durum farklı değil. Adalet Bakanlığı Adli Sicil Genel Müdürlüğü istatistiklerine göre savcılığa gelen bir evrak ile ilgili işlem yaklaşık 333 günde sonuçlanıyor. İlgili davanın açılması ve iddianame hazırlanması sürecinin ardından mahkemeye gelen konu ile ilgili yargılamanın ortalama 244 gün sürdüğü bildiriliyor.

Ceza davaları ile ilgili veriler göz önünde bulundurulduğunda kararın mahkemeden ortalama 577 günde çıktığı görülürken, Yargıtay aşamasının en makul olarak 578 günde sonuçlandığı bildiriliyor. Yargıtay'a giden kararın Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'ndaki inceleme süresi ortalama 232 gün sürerken, Yargıtay Ceza Dairesindeki inceleme ve karara varma süresi de 346 güne kadar uzuyor.(ANKA)