Hak-İş Genel Başkanı Arslan:

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, "12 Eylül'ü yapan generaller yargı önüne çıkartılıyor ama 12 Eylül generallerinin bize dayattığı Sendikalar Yasası

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, "12 Eylül'ü yapan generaller yargı önüne çıkartılıyor ama 12 Eylül generallerinin bize dayattığı Sendikalar Yasası yürürlükte kalmaya devam ediyor" dedi.

Arslan, Çelik-İş Sendikası Kırıkkale Şubesi'ni ziyaretinde yaptığı açıklamada, kamu çalışanlarının ilk defa toplu sözleşme hakkının yasal olarak sağlanmasının ve ilk toplu sözleşme görüşmelerinin sonuçlanmasının önemli bir aşama olduğunu kaydetti.

Türkiye'de her alanda olduğu gibi çalışma hayatında da uluslararası normlara uygun, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) sözleşmelerine ve AB normlarına paralel bir sendika toplu sözleşme yasasının oluşturulamadığını savunan Arslan, şöyle konuştu:

Reklam
Reklam

"Bu sadece memurlar için değil, işçiler için de geçerli. 1983 yılında yürürlüğe giren Sendikalar ve Toplu Sözleşme Yasası hala yürürlükte. Bu 12 Eylül 1980 darbesinin generallerinin imzasını taşıyan bir yasa. Biz halen o yasayla muhatabız. 12 Eylül'ü yapan generaller yargı önüne çıkartılıyor ama 12 Eylül generallerinin bize dayattığı Sendikalar Yasası yürürlükte kalmaya devam ediyor. Bu ciddi bir çelişki. Türkiye sendikal hareketinin, yaklaşık 50 yıla aşkın sendikal mevzuatı, ne yazık ki halen çağdaş mevzuata dönüştürülemedi. İşçi hareketinin ciddi sorunları, sıkıntıları, sendikal hareketin sorunları var. Memurlar daha işin başında. 20 yıla yakın bir geçmişi var. Toplu görüşmeden, toplu pazarlık sürecine geçildi. Bence anayasa değişikliğiyle bir toplu iş sözleşmesi yapma hakkının verilmiş olması önemli bir gelişmeydi. Elbette ki beklentiden uzak bir maaş zammının ortaya çıkmış olması eleştirilebilir. Bu konuda arkadaşlarımızın eleştirileri haklı. Toplu iş sözleşmesinde arzu edilen seviye, en azından enflasyonun üzerinde bir rakamın verilmiş olmasıydı."

Reklam
Reklam

-"Kamu çalışanları mücadelelerini sürdürmeli"-

Arslan, merdivenlerin basamak basamak çıkıldığını, ilk defa bir toplu sözleşme görüşmesinin yapıldığını belirterek, "Yetersizlikler, aksayan yönler olabilir ama gelecekle ilgili umutlu olmak lazım. Kamu çalışanlarının demokratik ve yasal mevzuatı dikkate alarak mücadelelerini sürdürmelerinde fayda var" dedi.

Türkiye'nin her alanda gelişmesi için işçilerin, memurların ve bütün sivil toplum örgütlerinin bu konuda sorumluluk alması gerektiğini vurgulayan Arslan, işçi sendikaları olarak büyük bir mücadele verdiklerini anlattı.

"Toplu İş İlişkileri Yasa Tasarısı'nın TBMM Genel Kurulu'nun gündeminde bekliyor olması Türkiye için büyük bir kayıp" diyen Arslan, şöyle devam etti:

"Binlerce işçinin toplu sözleşmesi yapılamıyor. Yetkiler verilemiyor, istatistikler yayınlanamıyor. Bir kaosla karşı karşıyayız. 15 Haziran'a kadar ILO'nun yıllık konferansı yapılıyor. ILO Konferansı'ndan önce yasanın çıkması hususunda yoğun çabamız var. Sayın Çalışma Bakanı ile de görüştük, ilgililerle de görüşüyoruz. Bu yasanın bir an evvel çıkması gerekiyor. Bununla ilgili bütün tarafları sorumluluk almaya, Türkiye'ye yakışmayan, darbe ürünü bu mevzuattan kurtulma konusunda çaba sarf etmeye davet ediyoruz. Hak-İş olarak bu konuda yoğun bir çabamız var. Her kesimle, her makamla görüşerek sorunu çözmeye çalışıyoruz. Umudumuz, amacımız, bir an evvel bu kaosun sona ermesidir."

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: