Hak-iş Genel Başkanı Arslan, İtalyan İşçileri Genel Konfederasyonu Heyeti İle Görüştü

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, İtalyan İşçi Genel Konfederasyonu (CGIL) Genel Sekreteri Susana Camusso ve...

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, İtalyan İşçi Genel Konfederasyonu (CGIL) Genel Sekreteri Susana Camusso ve beraberindeki heyet ile Hak-İş Genel Merkezi’nde görüştü.

Arslan, Hak-İş’in ETUK ve İTUK ile beraber çalıştığını kaydederek, 3 İşçi Konfederasyonu ile birlikte ortak projede çalıştıklarını ifade etti. Arslan, işbirliğine işaret ederek, “ETUK ve ITUK bünyesinde birlikte çalışsak da, iki konfederasyonun doğrudan ikili işbirliğinin geliştirilmesini arzu ediyoruz” şeklinde konuştu.

Hak-İş ile ilgili bilgi veren Arslan, 22 Ekim tarihinde gerçekleştirilen bir toplantı ile konfederasyonlarının 37. yıl dönümünü kutladıklarını ifade etti. Arslan, askeri darbelerin eski sendikaları yaşatmadığını kaydederek, birçok sektörde sendikalarının bulunduğunu belirtti.

Reklam
Reklam

Arslan, yaşanan krizlerin faturasının çalışanlara ödetildiğinin altını çizerek, “Sebebi olmadığımız bir krizin faturasını ödemek zorunda bırakılmak gerçekten son derece kötü bir şey. Onun için dünden daha fazla bugün küresel anlamda emek hareketinin işbirliğine ihtiyacımız var. Türkiye’de bazı çevreler Avrupa’nın ve dünyanın yaşadığı krizin sebebi olarak sendikaları göstermektedirler. Ne yazık ki Türkiye’deki sendikaların güçlenmesinin Türkiye’yi daha çok krize götüreceğine inanan, bunu savunan iş adamları var. Bu anlayışı değiştirmek zaman alacak” dedi.

Yeni çıkarılan Toplu Sözleşme Kanunu’na da atıfta bulunan Arslan, yeni çıkan yasanın tüm taleplerini karşılamadığını söyledi. Arslan, “Yasanın olumlu yönlerinden yeniden işçi hareketinin yeniden ayağa kaldırmayı düşünüyoruz. 11 milyon sigortalı işçimiz var. Bunların sadece 900 bini sendikalara üye ve bunların sadece 600 bini toplu sözleşmelerden yararlanıyor. 1980 yılında sendikalaşma oranı yüzde 50’ydi. Bu oran bugün yüzde 5’lere düştü” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Arslan, Fransa’da sendikalaşma oranının yüzde 15 civarında olduğunu hatırlatarak, toplu sözleşmelerden yararlanma oranının yüzde 90 olduğunu söyledi.

Camusso ise önemli bir ziyaret gerçekleştirdiklerini söyleyerek, ziyaretin bir parçasının işçi ziyaretleri olduğunu belirti. Camusso, “Avrupa Birliği Topluluğu’nu sadece ülkelerin bir araya geldiği bir organizasyon olarak görmüyoruz. Aynı zamanda burada çalışan insanların da beraber değerlendirilmesi gerekmektedir. İki ülke arasındaki coğrafi yakınlıkları, müteşebbislerin girişimlerini dikkate aldığınızda, buradaki işçi kardeşlerimizin içinde bulunduğu durum bizi ilgilendiriyor” şeklinde konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: