HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, “Toplu iş sözleşmelerinin yapılamaması çok ciddi bir krizdir. Çözüm, Toplu İş İlişkileri Yasa’nın bir an önce çıkmasıdır” dedi.
Toplu İş İlişkileri Yasa Tasarısı ve kıdem tazminatı tartışmaları hakkında değerlendirmelerde bulunan Mahmut Arslan, 1 Şubat’tan bu tarafa sendikalara yetki tespitleri verilemediği için toplu sözleşme müzakerelerinin başlatılamadığını belirterek, yasal düzenleme yapılamadığı için verilemeyen yetki tespitlerinden dolayı mağduriyet oluştuğunu kaydetti. Arslan, “Şu anda 900’ün üzerinde işyerinde 250 bin işçi toplu iş sözleşmesi yapılamamasından dolayı mağdur durumda. Eğer çözümsüzlük Eylül ve Kasım ayına kadar devam ederse bu rakam toplamda 600 bin işçiyi bulacaktır.” ifadelerini kullandı.
Türk sendikal hareketinin 1980’den sonra en büyük krizi yaşamakta olduğuna öne süren HAK-İŞ Genel Başkanı Arslan, “1980 ile 84 arasında toplu iş sözleşmeleri askıya alınmıştı. Ama Yüksek Hakem Kurulu’nca toplu iş sözleşmeleri yenilenmişti. Ne yazık ki, bugün böyle bir imkan da yok. Toplu iş sözleşmelerinin yapılamaması çok ciddi bir krizdir. Çalışma Bakanlığı yetkileri vermiyor, çünkü yasal dayanağı yok; yeni yasa çıkartılmadı. Varolan yasalarla yetki verilmesi de hukuki tartışmaları getiriyor. Ortada bir belirsizlik var.” diye konuştu.
“MECLİS’İN OLAĞANÜSTÜ TOPLANMA TALEBİ HAK-İŞ’İN TALEBİDİR”
Sendikalarla toplantı yaptıklarını ancak, toplantıların sonucunda Toplu İş İlişkileri Yasa’sı çıkmadan sorunun çözüm imkânının olmadığı kanaatine varıldığını belirten Arslan, “Onun içindir ki biz HAK-İŞ olarak defaten, Meclis’in olağanüstü gündemle toplanması talebinde bulunduk. Bugün çokça dillendirilen Meclis’in olağanüstü toplanma talebi HAK-İŞ’in talebidir” dedi.
HAK-İŞ, TÜRK-İŞ, TİSK ve TOBB başkanları olarak, Başbakan’dan randevu talebinde bulunduklarını aktaran Arslan, şöyle devam etti:
“Sayın Başbakan’dan Meclis’in olağanüstü toplanarak sendikalarla ilgili mevzuatın yasalaşması ve toplu iş sözleşmesi krizinin çözüme kavuşturulmasını talep edeceğiz. Şu ana kadar randevu talebimize bir cevap verilmedi. Çalışma Bakanının belirsizliği gidermek için yoğun çaba sarf ettiğini biliyor ve sorunu bir an evvel çözme yönündeki temennisine katılıyorum. Ama Sayın Bakan’ın söyledikleri sadece temenni olarak kalıyor. Biz, sorunun acilen çözüme kavuşturulmasını istiyoruz. Sayın Bakanın yapması gereken Meclis’in biran önce olağanüstü toplanıp yasanın çıkartılmasını sağlamaktır. Bunun dışındaki çözümler, çözüm değildir. Sorunu daha da ağırlaştırıcı ve yasanın çıkmasını geciktirici öneriler, çözümsüzlüktür.”
Kıdem tazminatıyla ilgili de değerlendirme yapan Arslan, kendilerine Çalışma Bakanlığı tarafından henüz bir taslak iletilmediğini belirterek, şunları dile getirdi:
“Bizim kıdem tazminatıyla ilgili baştan beri bir hassasiyetimiz var. Çalışan her 100 kişiden 95’i kıdem tazminatını alamıyor. Kıdem tazminatına erişilmesinde gerçekten bir sorun var. Bu sorun özellikle özel sektörde daha belirgin, kamuda bu sorun yok. Bu sorunun giderilmesinde Hak-İş’in sürekli talepleri olmuştur. Mevcut yasanın sorunları çözemediğini, aksi halde daha da derinleştirdiğini ve bu nedenle kıdem tazminatı konusunda bir çözüm aramamız gerektiğini her zaman söyledik. Önümüze bir taslak konmadan bu konu hakkında konuşmanın da sayın bakana haksızlık olduğunu düşünüyorum. Ama özellikle belirtiyorum ki, özel sektörde kıdem tazminatında ulaşmada bir sıkıntı var. Biz bunların giderilmesi için yapılacak her türlü çalışmaya destek verdik, bundan sonrada destek vermeye çalışacağız.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz