Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu, Türk-İş'in sendikal hakları engellemeye, toplu sözleşme hakkını ortadan kaldırmaya ve sendikaların kapatılmasına yönelik bir girişim içinde olduğunu öne sürerek, "Türk-İş'e bağlı kimi sendikalar kendi işkollarında olmayan ve hiçbir örgütlenme faaliyeti yürütmedikleri işyerlerinde davacı olarak tam anlamıyla kötü niyeti ortaya koymuşlardır" dedi.
Hak-İş Genel Başkanı Uslu, yazılı açıklamasında, Türk-İş'in rakip olarak gördüğü işkollarındaki Hak-İş'e bağlı sendikalar hakkında sadece kötü niyet beslemekle kalmadığını, bir husumeti ve fütursuz bir emek düşmanlığı yürüttüğünü öne sürdü. Türk-İş'in sendikal gelenekte olmayan ilkesiz ve gayrı ahlaki bir biçimde onlarca itiraz yaptığını savunan Uslu, "Bu Türk-İş'in tükenmesini geciktirmekten başka bir sonuç doğurmayacaktır. Yaptıkları sendikal hareketin kara bir lekesi olacaktır. Türk sendikal hareketini ve dayanışma ruhunu da yaralayacaktır" dedi.
Uslu, Türk-İş'e bağlı Tek Gıda-İş ve Hava-İş sendikalarıyla Hak-İş'e bağlı Öz Gıda-İş ve Çelik-İş sendikaları arasında sürdürülen rutin bir sendikal rekabetin konfederasyonlar arası rekabete dönüştürülmek istendiğini bildirdi. İşkolu ve işyeriyle ilgili ilgisiz sendikaların, yasalardaki boşlukları istismar ederek işçilerin toplu sözleşme hakkını engellediğini öne süren Uslu, şu iddialarda bulundu:
"-Türk-İş, Hak-İş'e bağlı Tarım Orman-İş Sendikası'nın 25 bin işçisini beş yıl sözleşmesiz bırakmıştır, kapatılmasını talep etmiştir. Yargı yetkiyi Hak-İş'e vermiştir. Türk-İş'e bağlı Hava-İş Sendikası da kendi yetkisine yaptığı itirazın sorumluluğunu Hak-İş'e yüklemek gibi bir kurnazlık içindedir.
-Hak-İş'e bağlı Öz Gıda-İş Sendikası'nın yıllardır yetkili olduğu işyerlerine Türk-İş'e bağlı Tek Gıda-İş, Tümtis, Türk Koop-İş ve Tez Koop-İş sendikalarıyla Hak-İş'in örgütlü olduğu hiçbir işyerinde doğrudan bir ihtilafı olmamasına karşın DİSK'e bağlı Gıda-İş, Nakliyat-İş ve Sosyal-İş de itiraz etmişlerdir. Orman işkolunda ise Hak-İş'e bağlı Öz Orman-İş Sendikası'na, Türk-İş'e bağlı Orman-İş, Yo- İş, Tez Koop-İş, Türk Koo- İş ve Tek Gıda-İş sendikaları itirazlar yaparak yetki ve toplu iş sözleşmesi, sürecini kilitlemişlerdir. Sistemi kilitlemek suretiyle bu sendikalar ve bağlı bulundukları Türk-İş işçiyi yoksulluğa mahkum etmektedir." (ANKA)