Hak-İş'ten "istihdam paketi" için uyarı

Ankara - Hak-İş tarafından hazırlanan raporda, "istihdam paketinin yürürlüğe girmesinin ardından 4 aylık dönemin boşa geçirildiği ve genç istihdamında bir arpa boyu yol alınamadığı" savunularak, Türkiye'nin bu tarihi fırsatı iyi değerlendirmesi gerektiği belirtildi.

Hak-İş tarafından hazırlanan genç istihdamına ilişkin raporda, gençler arasındaki işsizliğin Türkiye açısından önemli bir sorun olarak durduğu vurgulanarak, "Türkiye'de gençler arasındaki işsizlik oranı toplam işsizlik oranının iki katına kadar çıkıyor" denildi.

Reklam
Reklam

Rapora göre, 2001'de yüzde 16,2 düzeyinde bulunan genç işsizlik oranı 2002'de yüzde 19,2'ye, 2003'te yüzde 20,5'e yükseldi. 2004'te yüzde 19,7'ye, 2005'te yüzde 19,3'e ve 2006'da yüzde 18,7'ye gerileyen gençler arasındaki işsizlik oranı, 2007'de ise yüzde 19,6 olarak hesaplandı.

Raporda, ekonomi, 2002-2007 döneminde sabit fiyatlarla kümülatif yüzde 40'a yakın büyürken, istihdamdaki artışın yaklaşık yüzde 5,8 düzeyinde kaldığı kaydedildi.

Gençler arasındaki işsizliğin yüksek olmasının nedenlerinin sıralandığı raporda, "İşsizliğin yüksek oluşu toplumda siyasi şiddet ve hatta bir başkaldırıya bile neden olabilir" sözlerine yer verildi.

Raporda, insan onuruna yakışır saygın işlerin artmasını sağlayacak teşvik mekanizmalarının uygulamaya konulması, verimlilikle bağlantılı ücret politikası izlenmesi gerektiğine işaret edildi. Raporda, şu önerilerde bulunuldu:

"Bu yüzden işsizliğin çözümü ve etkilerini azaltma konusunda yapılması gereken, uluslararası kabul görmüş yöntemleri göz önünde bulundurarak birkaç farklı politikayı eş zamanlı uygulamaktır. Örneğin Avrupa Sosyal Şartı'nın 30. maddesinde yer alan Asgari Gelir Desteği uygulamaya konulmalıdır.

Reklam
Reklam

İşsizlik ve açlık sorunu birbirinden ayırıp, işsiz insanları düzenli gelir sistemi ile ekonomiye ve sosyal hayata entegre edip, bu şekilde yeni bir toplumsal dinamizm yaratılabilir. Belki bu şekilde işsiz stokunun eritilmesi başarılabilir."

"İşsizliği azaltmak, istihdamı artırmak ve ekonomik ve sosyal kalkınmayı eş zamanlı gerçekleştirmek" gerekçesiyle hazırlanan işsizlik paketinden yararlanmak için Mayıs 2009'a kadar 8 ay bulunduğuna dikkat çekilen Raporda, şöyle denildi:

"Haziran 2008 itibariyle açıklanan veriler gençler arasındaki işsizlik oranının yüzde 17,6 düzeyinde bulunduğunu göstermektedir. Haziran ayında toplam işsizlik oranı ise yüzde 9 olarak hesaplanmıştır. Dolayısıyla istihdam paketinin yürürlüğe girmesinin ardından 4 aylık dönem boşa geçirilmiş. Genç istihdamında bir arpa boyu yol alınamamıştır. Türkiye bu tarihi fırsatı iyi değerlendirmelidir. İstihdam Paketi ile başlatılan girişim bir başlangıç olarak değerlendirilmeli ve genç istihdamını artırmak, genç işsizliğini önlemek için bir seferberlik ilan edilmelidir. Halen yürürlükte olan istihdam paketi bu anlamda önemli bir avantaj sunuyor. Paketin getirdiği olanakların kullanılması yönünde bir tanıtım kampanyası başlatılmalıdır.

Reklam
Reklam

İşsizlik sorununu rutin politikalar çerçevesinde çözmek mümkün değildir.

Çünkü mevcut işsizlik yönetilebilir noktada bulunmamakta ve stok şeklinde durmaktadır. Öyleyse seferberlik gerekmektedir. Ekonomi politikaları ile sosyal politikaları belirlerken istihdamı, bu politikaların merkezine koymamız gerekmektedir.

İşsizlikle mücadele ve istihdam stratejisi noktasında AB önemli bir referanstır. Avrupa İstihdam Stratejisi temelinde oluşturulacak ulusal istihdam politikaları, hem gerekli kaynakların sağlanması, hem de çok yüksek düzeylere ulaşmış olan işsizlik sorunuyla mücadele için somut bir model sunması bakımından önemlidir."

AA