Hak-İş'ten kayıt dışı istihdam raporu

Ankara (AA)- Hak-İş tarafından hazırlanan raporda, kayıt dışı istihdamda 2000 yılından bu yana yaşanan gerilemenin yetersiz olduğu, bu haliyle 10 yıl sonra ortaya çıkacak tabloda Türkiye'nin AB'ye üye olmasını kimsenin kabul etmeyeceği öne sürüldü.

Hak-İş'in kayıt dışı istihdama ilişkin raporunda, Türkiye'nin kayıt dışı istihdamla mücadeledeki "kötü tablosunun bir türlü düzelmediği" savunuldu. 2000 yılında yüzde 50,6 düzeyindeki kayıt dışı istihdam oranının 2007 sonunda yüzde 46,9'a gerilediği ifade edilen raporda 2008 Haziran itibariyle bu oranın yüzde 46,3 düzeyinde gerçekleştiği kaydedildi.

Reklam
Reklam

OECD'nin her yıl üye ülkelerdeki iş gücü piyasasını değerlendiren ve gelişmeleri inceleyen İstihdam Görünümü Raporu'nun 2008 verilerine göre Türkiye'nin kayıt dışı istihdam oranı yüksek ülkeler arasında ilk sıralarda yer aldığına işaret edilen raporda, kayıt dışı istihdam sorunu yaşayan Meksika'da bu oranın yüzde 31,5, Kore'de yüzde 25,8 ve Macaristan'da yüzde 19,4 düzeyinde bulunduğu belirtildi.

"Kayıt dışı istihdam ile mücadele konusunda, stratejisi ve hedefleri net belirlenmiş eylem planına ihtiyaç bulunmaktadır" denilen raporda, şu görüşlere yer verildi:
"Kaldı ki ülkemizde Kayıtdışı İstihdamla Mücadele Koordinasyon Kurulu oluşturulmuştur. Bu kurulun sosyal tarafların katkısını da alarak aktif şekilde çalışması gerekmektedir. Ancak görülmektedir ki ne bu kurulun ne de hükümetin kayıt dışı istihdam konusunda bir hedefi ve stratejisi vardır. Bu nedenledir ki Ulusal Program Taslağı'nda bile kayıt dışı istihdamla mücadele konusuna yer verilmemiştir."

Raporda ayrıca, kayıt dışı ekonominin peşinden getirdiği kayıt dışı istihdamın, kamu finansman dengesinde meydana getirdiği olumsuzlukların yanı sıra yükümlülüklerini tam ve zamanında yerine getirenler aleyhine haksız rekabet ortamı oluşturduğu belirtildi.

Reklam
Reklam

Kayıt dışı ekonomi ve istihdamın kayıtlı işletmeler, vergi geliri ve ülke ekonomisi ile çalışanlar için önemli risk olduğu ifade edilen raporda, "Önlem alınmadığı takdirde kayıt dışı ekonominin ve istihdamın ülkemizin ve toplumumuzun geleceğine yapacağı ekonomik-sosyal-ahlaki-siyasal tahribat daha da fazla olacaktır" denildi.