Hak-İş'ten Türk-İş'e: ''Emek düşmanı''

Ankara (AA)- Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu, Türk-İş'in, kendi iş kollarında olmayan ve hiçbir örgütlenme faaliyeti yürütmediği iş yerlerinde davalar açarak, kötü niyetli davrandığını ve emek düşmanlığı yaptığını öne sürdü.Uslu, yaptığı yazılı açıklamada, Türk-İş'in bir yandan çalışma yasalarının yenilenmesini engellediğini diğer yandan sendikal hakların kullanımını engellemeye, toplu sözleşme hakkını ortadan kaldırmaya ve sendikaların kapatılmasına yönelik girişimlerde bulunduğunu iddia etti.

Türk-İş'e bağlı Tek Gıda-İş ve Hava-İş sendikalarıyla Hak-İş'e bağlı Öz Gıda-İş ve Çelik-İş sendikaları arasındaki rutin rekabetin konfederasyonlar arası rekabete dönüştürülmek istendiğini ifade eden Uslu, iş kolu ve iş yeriyle ilgisiz sendikaların yasalardaki boşlukları istismar ederek, toplu sözleşme hakkını engellediğini savundu.
Uslu, Türk-İş ve DİSK'e bağlı bazı sendikaların, Hak-İş'e bağlı Öz Gıda-İş ve Öz Orman-İş sendikalarına itiraz ederek, yetki ve toplu sözleşme sürecini kilitlediklerini, işçiyi yoksulluğa mahkum ettiklerini öne sürdü.

Reklam
Reklam

Hak-İş'in, TEKEL tuz işletmelerine yönelik itirazını işçileri mağdur etmemek için geri çekerek, onurlu bir davranış gösterdiğini belirten Uslu, şöyle devam etti:
"Türk-İş kendi iş kollarında olmayan ve hiçbir örgütlenme faaliyeti yürütmediği iş yerlerinde davacı olarak, tam anlamıyla kötü niyeti, husumeti ve fütursuz emek düşmanlığını ortaya koymuştur. Sendikal hareket adına utanç verici bu girişimler her ne kadar yargıdan dönecekse de binlerce işçi uzun yıllar mağdur edilmiş olacaktır.
Türk-İş, sendikal gelenekte olmayan ilkesiz ve gayri ahlaki bir biçimde onlarca itiraz yaparak, tükenmesini geciktirmekten başka bir sonuç elde edemeyecek ve yaptıkları, sendikal hareketin kara bir lekesi olacaktır."