Hak-Par Genel Başkan Yardımcısı Kemal Burkay Van'da

Hak ve Özgürlükler Partisi (HAK-Par) Genel Başkan Yardımcısı Kemal Burkay, yeni anayasayla Kürtlere ana dilde...

Hak ve Özgürlükler Partisi (HAK-Par) Genel Başkan Yardımcısı Kemal Burkay, yeni anayasayla Kürtlere ana dilde eğitim hakkı verilmesi gerektiğini söyledi.

Yurt dışında 31 yıl kaldıktan sonra Türkiye'ye dönen Kürt siyasetçi ve yazar Kemal Burkay, depremde hasar gören Van, Erciş ve köyleri gezip vatandaşlarla sohbet ederek dertlerini dinledi. HAK-Par Genel Başkan Yardımcısı Burkay, gezinin ardından partisinin il başkanlığını ziyaret etti. Partililer tarafından ayakta karşılanan Burkay, burada gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Reklam
Reklam

Türkiye'de yeni bir anayasanın yapılmasının çok gerekli olduğunu söyleyen HAK-Par Genel Başkan Yardımcısı Kemal Burkay, "Yeni anayasayı bir an önce hayata geçirmeliyiz. Hatta geç kalmış durumdayız. 12 Eylül Darbesi anayasasıyla bugüne kadar gelmek bile toplum için zor bir süreçtir. Bu bakımdan anayasayı tümden değiştirmek gerekmektedir. Bazen darbe anayasasında kısım kısım değişiklikler oldu ama antidemokratik anayasa özelikleri değişmedi. Şimdi sivil bir anayasa yapılmak istenmesi güzel bir şey. Bence öyle bir anayasa yapmalıyız ki, her kesimi, her insani kucaklamalı. Ve öncelikle oluşturulacak anayasa ülkenin temel sorunlarını da çözmeye zemin hazırlamalı. Anayasa tek başına sorunları çözmez ama zemin olur ya da engel olur. Şimdiye kadarki anayasa ne yazık ki engel oldu" dedi.

"TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK SORUNU KÜRT SORUNUDUR"

Türkiye'nin en büyük sorunlarından birinin Kürt sorunu olduğunu savunan Burkay, "Yeni anayasada üç esas noktada değişikliklere yer vermelidir. Bunlardan biri yeni bir vatandaşlık tanımı yapılmalıdır. Tek bir etnik kimliğe vurgu yapan bir vatandaşlık tanımı değişmeli, bunun yerine tüm kimliklere eşit mesafede yaklaşan bir anayasa olmalıdır. İkincisi ana dilde eğitim hakkına yer verilmelidir. Bu son derece önemlidir. Kürt sorunu birçok insanın da belirttiği gibi en başta bir dil sorunudur. Ve yeni anayasada buna yer verilmelidir. Üçüncü noktada ise devletin yapılanması, yönetim. Biliyorsunuz şimdiye kadar hep merkezi sistem esas alındı. Oysa çağdaş yönetim anlayışında, gelişmiş ülkelerde yerinde yönetim esas alınmaktadır. Eğer bunlar yapılırsa sorunlarımız da çözülür" ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: