MÜSİAD Elazığ Şube Başkanı Av. İbrahim GÖK, Yurdumuzun üç tarafının denizlerle çevrili oluşu, pek çok akarsu, baraj gölü ve doğal gölün varlığı su ürünleri üretim potansiyelinin yüksekliğini, dünya üretimindeki yeri ise bu potansiyelin yeterince değerlendirilemediğini göstermektedir. Su ürünleri kaynaklarına sahip olan ülkeler, bu kaynakların korunması ve üretimin geliştirilmesi için araştırmalara büyük kaynaklar ayırmakta ve araştırmalardan elde edilen sonuçlar ışığında su ürünleri kaynaklarının sürdürülebilir olarak işletilmesi için çalışmaktadırlar. Su ürünleri kaynaklarımızın işletilmesi, korunması, verim artırıcı tedbirlerin alınması ve üretim devamlılığının sağlanmasında araştırma faaliyetleri büyük önem arz etmektedir. Aynı şekilde yetiştiriciliğin geliştirilmesi ve bu yolla üretimin artırılması da araştırma faaliyetleri sonucunda olabilmektedir dedi.
Su ürünleri araştırma istasyonu Müdürü Hakan AKGÜN, Türkiye iç sularında araştırmalar yapmak
üzere, Bakanlar Kurulunun 12.08.1998 tarih ve 98 / 11855 sayılı kararıyla Bakanlığa doğrudan
bağlı bir kurum olarak kurulmuş ve 1999 yılı Kasım ayında faaliyete geçirilmiştir. Gıda, Tarım ve
Hayvancılık Bakanlığı’nın 03/06/2011 tarih ve 639 sayılı Teşkilat Görevleri Hakkındaki kanun
gereği ismi Elazığ Su Ürünleri Araştırma İstasyonu Müdürlüğü olarak değiştirilmiştir.
Kurumumuz İç sularda, su ürünleri ve balık üretim ve verimliliğinin arttırılması için temel ve uygulamalı araştırmalar yapmak, İç su kaynaklarının izlenmesi ve sürdürülebilir kullanımı için biyo-ekolojik araştırmalar yapmak, veri toplamak, değerlendirmek ve önerilerde bulunmak, Bölge sorumluluk alanı içerisinde iç sularda, su ürünleri stoklarını belirlemek ve sürdürülebilir kullanımı için önetim planları oluşturmak Avlama ve işleme/değerlendirme teknolojileri ve metotları geliştirmek, uygulanabilirliğine yardımcı olmak, Su ürünleri yetiştiricilik işletmelerinin koşullarının iyileştirilmesi, çevreyle dost yetiştiricilik sistemlerinin geliştirilmesi ve balık sağlığına yönelik araştırmalar yapmak, Su ürünleri hastalıklarının teşhis, tedavi, kontrol ve mücadele çalışmaları yapmak ve yeni metotlar geliştirmeye çalışıyoruz dedi.
Kurumun Sonuçlanan Projelerinden Bahseden AKGÜN, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerindeki Av Araç ve Gereçlerinin Mevcut Durumunun Belirlenmesi Projesi, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerindeki Su Ürünleri Üretim ve Yetiştirme Tesislerinin Yapısal ve Teknik Özelliklerinin Araştırılması Projesi, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde Karada Su Ürünleri Yetiştiriciliğine Uygun Alanların Tespiti, GAP Bölgesi Su Ürünleri Üretim ve Tüketiminin Arttırılması Etüt Projesi, GAP Bölgesinde Organik Balık Yetiştiriciliği İmkanlarının Araştırılması Projesi. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerindeki Baraj Gölleri ve Doğal Göllerde, Ağ Kafeslerde Su Ürünleri Yetiştiriciliğine Uygun Alanların Tespiti, Hazar Gölü Su Kalitesi ve Mevsimsel Değişimi, Keban, Karakaya ve Atatürk Baraj Gölleri ile Hazar Gölünde Su Kirliliği ve Ekonomik Değeri Olan Balık Türlerine Etkisi, Barbus grypus (Şabut) ve Barbus esocinus(Bıyıklı Balık) Balıklarının Kültüre Alınabilirliğinin Araştırılması, Hazar Gölü’ndeki Siraz-Göl Balığı (Capoeta capoeta umbla, Heckel,1843)’ nın Stok Tahmini Keban Baraj Gölü Balık Faunasının Tespiti, Ilıman Bölge Baraj Göllerinde Sürdürülebilir Balık Yetiştiriciliği İçin Kafes Modeli Geliştirilmesi, Karakaya Baraj Gölünde Alabalık Yetiştiriciliği Yapan Çiftlikler ile Çevrenin Karşılıklı Etkileşimi olduğunu ifade etti.
Devam eden projelerimiz ise, Keban, Karakaya ve Atatürk Baraj Göllerinde Ekonomik Balık Türlerinin Bazı Populasyon Parametrelerinin Araştırılması, Karakaya Baraj Gölü Balık Faunasının Tespiti, Yukarı Fırat Havzası Yüzeysel Sularının Kalite ve Yetiştiricilik Açısından Araştırılması, Keban Baraj Gölü Kerevit (Astacus leptodactylus eschscholtz, 1823) Populasyon Büyüklüğünün Tahmini ve İzlenmesi, Güneydoğu Anadolu Bölgesi Sülük Faunası ve Ekonomik Öneminin Araştırılması, Balık Çiftliklerinin CBS ile Konumsal Analizi, Uzunçayır Baraj Gölü (Tunceli) Balık Populasyonlarının Üreme Biyolojileri ve Stok Analizleri Üzerine Bir Araştırma,diyerek sözlerini noktaladı.
Toplantı Sonrasında MÜSİAD Elazığ Şube Başkanı Av. İbrahim GÖK Su Ürünleri Araştırma İstasyon Müdürü Hakan AKGÜN’ e MÜSİAD yayınlarımdan oluşuna bir çanta hediye etti. Toplantı toplu resim çekimiyle son buldu.
Ajans23/Buşra KESKİN
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz