"Hakareti bırak, sorulara cevap ver"

ANKARA (ANKA) – CHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Özyürek, Başbakan Erdoğan'ın Çalık Holding'e ilişkin iddiaları gündeme getiren CHP'ye ağır eleştirilerde bulunmasına sert tepki gösterdi.

Özyürek, yaptığı yazılı açıklamada, "Ben yasaların verdiği denetim yetkisini kullanarak Başbakan'a hitaben 7 Kasım 2007'de bir yazılı soru önergesi verdim. Başbakan'ın yapması gereken, yazılı soru önergeme gerekli araştırmaları yaptıktan sonra resmen cevap vermesidir" dedi.

Başbakan Erdoğan'ın "resmi görevini yapmayarak AKP Grubunda CHP'ye hakaret ettiğini" ifade eden Özyürek, Erdoğan'ın söz konusu konuşmasında damadı Berat Albayrak'ın genel müdürlüğünü yaptığı Çalık Grubunun faaliyetlerini üstlendiğini kaydetti.

Reklam
Reklam

TBMM'ye 7 Kasım 2007'de verdiği soru önergesinde Başbakan'ın damadı Berat Albayrak'ın 29 yaşında hangi tecrübe ve bilgi birikimi ile genel müdürlüğe atandığını sorduğunu anımsatan Mustafa Özyürek, şunları söyledi:

"Bu kişinin daha önce o grupta alt düzeyde görevlerde çalışması başkadır, genel müdürlük gibi önemli bir makama tayin edilmesi başkadır. Bu atama Berat Albayrak'ın Başbakan'ın kızıyla evlenmesinden sonra Mart 2007'de gerçekleşmiştir. Bu durum, kamu kurumlarıyla önemli işi olan bir gruba bu kadar genç yaşta bir kişinin genel müdür olarak atanmasının Başbakanın damadı olması ile yakın ilişkisi olduğu izlenimi doğurmaktadır. Bu konuda Başbakan'ın doyurucu bir cevap vermesi gerekirdi."
Başbakan Erdoğan'ın, Çalık Grubunun basına yaptığı açıklamaları üstlenerek "bu grubun Irak'ta aldığı bir tek iş yoktur" şeklinde konuşma yaptığına dikkat çeken Özyürek, "Bu ifade gösteriyor ki Başbakan Çalık grubunun faaliyetleri ile -belki de damadı nedeniyle- yakından ilgilenmektedir" dedi.

Kendisinin bir ticari grubu kötülemek ve güç durumda bırakmak gibi bir amacının olmadığını belirten Özyürek, Başbakan Erdoğan'a yeni sorular da yöneltti. Özyürek'in soruları şöyle:

Reklam
Reklam

"-2007 yılı Mart başında Şeyh Makdum'un Yatırım CEO'su Mübarek Fahad'la İstanbul'da Ahmet Çalık ve Berat Albayrak buluşmasında Fahad tarafından Çalık yöneticilerine Talabani'nin Süleymaniye'deki karargah işi teklif edilmiş midir?

-Bu toplantının ardından 6 Nisan'da İstanbul'dan Erbil'e uçan iki Çalık Holding yetkilisi İbrahim Balkan ve Levent Tuna, Erbil ve Süleymaniye'de Nokan Şirketler Grubu yetkilileri olan ticari projelerden sorumlu mühendislik grup başkanı Bahroz Muhammed Salih Goşani ile ve teknik grup şefi Ercüment Sıddık ile yaptıkları görüşmelerin Talabani'nin karargahı işiyle bağlantısı nedir?

-İbrahim Balkan ve Levent Tuna, dönüşlerinde Holding'e ne rapor vermişlerdir?

-ABD Dışişleri Bakanlığı Enerjiden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Matt Bryza ile Ahmet Çalık ve ekibi 1 Temmuz 2007'de yaptığı toplantıyla Çalık Holding'in Irak'ta gireceği enerji yatırımlarının bir ilgisi var mıdır?

-Kuzey Irak petrol ve doğalgaz üretimi için ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı gözetiminde Enerji Bakanı Hilmi Güler, TPAO ve BOTAŞ temsilcileri ve Barzani'nin temsilcilerinin katılımıyla İstanbul'da yapılan toplantılar sonucunda TPAO ve Shell'in birlikte doğalgaz üretmesi kararlaştırılmış mıdır? Shell, çıkan gazı Kerkük'ten boru hattıyla Ceyhan'a ulaştıracak boru hattı yapımında Çalık Enerji ile ortaklığa gidecek midir?

Reklam
Reklam

-Ahmet Çalık'ın 23 Ekim 2007 tarihinde İsrail Altyapı Bakanı Benyamin Eliezer'i Havaalanında bizzat karşılamasının Çalık Holding'in Irak'ta gireceği enerji yatırımlarıyla bir ilgisi var mıdır?" (ANKA)