Hakem Heyeti Başkanı Gül: Bilinçli Tüketici Sayısı Artıyor

Amasya’nın Merzifon ilçesinde, 2012 yılı içerisinde tüketici hakem heyetine 363 problem başvuru yapılırken, bu başvuruların...

Amasya’nın Merzifon ilçesinde, 2012 yılı içerisinde tüketici hakem heyetine 363 problem başvuru yapılırken, bu başvuruların 258'i tüketici lehine, 105’i ise tüketici aleyhine sonuçlandı.
Merzifon Tüketici Sorunları İlçe Hakem Heyeti Başkanı Mustafa Gül, ilçede her geçen gün bilinçli tüketici sayısının arttığını, bu nedenle yapılan şikâyetlerin çoğunlukla tüketicinin lehine sonuçlandığını söyledi.
Mustafa Gül şunları kaydetti; “Bu konuda tüketimle ilgili yapılan alış verişlerde olumsuz bir durum söz konusu oluştuğunda vatandaşlarımız hemen Tüketici Hakem Heyeti'ne şikâyet dilekçesi ile ilgili başvurular yaparak haklarını arıyor ve yapılan değerlendirmelerde çoğunlukla tüketicinin lehine sonuçlanıyor. Geçen yıl heyetimize 363 şikâyet başvuru yapıldı. Değerlendirmeler sonucunda başvuruların 258’i tüketicinin lehine, 105 ise tüketici aleyhine sonuçlandı. Bu durum son yıllarda tüketici hakları konusunda vatandaşlarımızın daha bilinçli ve daha duyarlı olmalarını göstermektedir. Bunu, yapılan müracaatlardan ve elde edilen sonuçlardan görüyoruz.”
Bilinçli tüketim için alışverişlerde vatandaşların fiş, fatura ve belgelerin yanı sıra, dayanıklı tüketim malları satışı sırasında garanti belgesi, kullanım kılavuzunun istenmesi ve yetkili firmaya onaylatması gerektiğine işaret eden Gül, tüketicilere şu uyarılarda bulundu; “Aksi halde heyetimize yapılacak şikayetlerde, tüketici hiç bir hak iddia edemeyecektir. Ayrıca tüketicilerimiz alışveriş sırasında kasa fiyatlarıyla etiket fiyatlarının aynı olması yönünde dikkatli olmaları ve aldıkları fişleri mutlaka kontrol etmeleri lazım.”
Vatandaşların kapıdan yapılan alışverişlerde de dikkatli olası gerektiğini ifade eden Mustafa Gül; “Gelişi güzel mal alınıp, senetlere imza atılmamalı. Şu anda Tüketici Hakem Heyeti'ne yapılan başvurularda ön sırada bankalardan çekilen tüketici ve konut kredilerinden geriye dönük olarak 10 yıllık dosya masrafları, sigorta ücreti ile ilgili başvurular yer almaktadır. Bu başvurularda taraflar arasındaki sözleşmelere bakıyoruz. Yapılan sözleşmelerde öyle bir madde varsa sözleşme bağlayıcıdır ve bu durum tüketicinin aleyhine, şayet yoksa lehine karar veriliyor.” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz