Hakim Necati Daştan’dan ‘temel Hukuk Bilgileri’ Kitabı

Kayseri Adliyesi hâkimi Necati Daştan, hukuki haklardan haberdar olunmasını kolaylaştırmak amacıyla ‘Temel Hukuk Bilgileri’ adlı...

Kayseri Adliyesi hâkimi Necati Daştan, hukuki haklardan haberdar olunmasını kolaylaştırmak amacıyla ‘Temel Hukuk Bilgileri’ adlı bir kitap yayımladı.

Vatandaşların hukuki haklarından haberdar olmadıklarını, bu kitapla hak ve yetkilerini daha net öğrenebileceklerini belirten Hâkim Necati Daştan, “Bu kitapla yüce milletim için bir özgürlük rotası çizmeye çalıştım. Bu kitapla hem bürokrasi hem de vatandaş, hak ve yetkilerinin daha net öğrenme fırsatı bulacaklarından çatışmalar daha az yaşanacaktır diye ümit ediyorum.” dedi.

Reklam
Reklam

‘Bilinmeyen hak korunamaz’ ilkesini benimsediğini söyleyen Daştan, “Herkes, hukukçu olmadığı ve hukuku bilmediği için bu durum, birçokları tarafından suistimal edilmektedir. Kanunlar ve diğer mevzuat, hukukçu olmayanlar için anlaşılması zor kavramlardır. Oysaki bir hukuk devletinde yaşıyoruz ve mevzuatın hukukçu olmayanlarca da anlaşılması gerekiyor. Bu bizim eğitim sistemimiz ile hukuk sistemimizin doğurduğu bir sonuçtur. Ben bu kitapla hukuku halkla buluşturmayı hedefledim. Halkımızın hukuka olan negatif yaklaşımını kırma ümidi ile bir adım attım ve hukuku halka indirgemeye çalıştım.”diye konuştu.

Daştan, kitap içeriğiyle ilgili şu bilgileri verdi:

“Bizler hukukçular olarak haklarımızdan haberdarız ama vatandaş değil. Bu eksikliği gidermek için, günlük yaşamda ihtiyaç duyabilecekleri türden; polisin hangi durumlarda arama ve kimlik sorma hakkı olduğu, savcılık talimatıyla bir yakını gözaltına alındığında ne gibi itiraz hakkına sahip olunduğu, marketlerde reyon fiyatı ile kasa fiyatı arasında fark olduğunda lehe olan fiyatın uygulanması gerektiği, mağdurun mahkemede davaya katılma talebini reddettiğinde neler kaybedeceği gibi konular var.”

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz