İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Köksal Şengün, Ergenekon davasında tutuklu olarak yargılanan Halil Behiç Gürcihan'a jest yaptı.
İŞTE FOTOĞRAFLARLA ERGENEKON DAVASI
Sanık yakınlarının duruşma salonuna alınması sırasında Mahkeme Başkanı Şengün, "Halil Behiç oğlun burada görüyor musun?" diye seslendi. Gürcihan da bunun üzerine ayağa kalkarak, izleyici sıralarında bulanan 18 yaşındaki oğlunu görme ve el sallama imkanı elde edince mahkemede duygulu anlar yaşandı.
Bazı sanık avukatları müvekkillerini cezaevinde ziyaret etmekte zorlandıklarını belirterek, duruşma öncesi sanıklarla yarım saat görüşme imkanı tanınmasını talep ettiler.
Ergenekon davasında tutuksuz olarak yargılanan 29 sanığın kimlik tespiti tamamlandı.
İŞTE FOTOĞRAFLARLA ERGENEKON DAVASI
Duruşmanın ilk oturumuna katılmayan gazeteci yazar İlhan Selçuk yarım saat gecikmeli olarak duruşma salonuna geldi.
-ERGENEKON SANIKLARI İŞSİZ KALIYOR-
Ergenekon davasında tutuksuz olarak yargılanmalarına karar verilen 6 sanık haklarında başlatılan soruşturma sonrası işten atıldıklarını ve iş bulamadıklarını belirttiler.
Tutuklanmadan önce düzenli gelirleri olan bir işte çalıştıklarını ya da düzenli bir gelirleri olduklarını belirten tutuksuz sanıklar, dava sonrası işlerini kaybettiklerini ya da işyerlerini kapattıklarını kaydettiler.
Tutuksuz sanıklardan Asım Demir, "Bu davadan sonra gittiğimiz hiçbir yerde iş bulamıyoruz. Devletin eli kolu uzun bize bakar" bunun üzerine Mahkeme Başkanı Köksal Şengün, "Bakıyor mu peki? Çocuklarına nasıl bakıyorsun?" sorusunu yöneltti. Demir, "9 aydır boştayım hiçbir gelirim yok bana iş bulunsun" yanıtını verdi.
İŞTE FOTOĞRAFLARLA ERGENEKON DAVASI
Tutuksuz sanıklardan Zekeriya Yurdakul Çaman, daha önce esnaf olarak görev yaptığını, serbest bırakıldıktan sonra kendisine cüzamlı gibi davranıldığını belirterek, "Müşteriler bizden kaçıyor. Ortalama gelirim bin 500 YTL'ye düştü" diye konuştu. Tutuksuz sanıklardan Erdal İrtem de işsiz kaldığından yakınarak, "Hem işsiz hem evsiz kaldım. Bir akrabamın yanında çalışıyorum. Kendi işyerimi kapattım" dedi. Tutuksuz sanıkların kimlik tespitinin ardından duruşmaya devam edildi.
ERGENEKON ÇAMUR DERYASI
Ergenekon davasının görüldüğü Silivri Cezaevi çevresi, günlerdir devam sağanak yağışın ardından çamur içinde kaldı. Ergenekon davasının görüldüğü Silivri Cezaevi'ne gelen tutuksuz sanıkları ve sanık yakınları, zor şartlar altında cezaevine girebildi. Günlerdir devam eden sağanak yağışın ardından cezaevi çevresi çamur deryasına döndü. Araçlar cezaevine girmekte güçlük çekerken, basın mensupları da çamur yüzünden zor anlar yaşadı.
İŞTE FOTOĞRAFLARLA ERGENEKON DAVASI
Öte yandan duruşma nedeniyle güvenlik önlemleri en üst düzeye çıkartıldı. Cezaevine giren araçlar özel bir aramadan geçirilirken, davayı protesto etmek isteyen gruplara karşı önlemler arttırıldı.
ESKİ SAVCI AVUKAT OLARAK KATILDI
Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılan eski Cumhuriyet Savcısı Ertaç Giray, davanın tutuklu sanıklarından emekli binbaşı Mehmet Zekeriya Öztürk'ün avukatı olarak duruşmaya katıldı.
İŞTE FOTOĞRAFLARLA ERGENEKON DAVASI
Duruşmaya katılmak üzere Silivri Cezaevi'ne gelen eski Cumhuriyet Savcısı Ertaç Giray, duruşma öncesi basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı. Giray, "Mağdurduk şüpheli olduk. Şimdi ne olduğumuzu bilmiyoruz" dedi. Giray, kendisiyle birlikte gözaltına alınan Hüseyin Keskin'in kendisinin koruması olmadığını belirterek, "Zaten korumaya da ihtiyacım yok. Ruhsatlı antika silahlardan bir tanesini daha evvel bir çocuk almış, bunu bilmiyorduk. Ruhsatlı ve antikaydı. Biz silahın kaybolduğunu bildirmiştik ve yasal işlem başlatılmıştı. Burada mağdur pozisyonunda olmamız gerekirken bir anda şüpheli olduk" diye konuştu.
Ergenekon davasının tutuklu sanıklarından Muzaffer Tekin'i sakladığı şeklinde iddianamede çeşitli ifadelerin yer aldığını soran gazetecilere Giray, "Hayır böyle bir şey yok. İddianamede sakladığım yönünde değil, teslim olmasını telkin ettiğim yönünde ifade var. Böyle bir şeyler mevzubahis değil. Öyle bir şey yok" diye cevap verdi.
İŞTE FOTOĞRAFLARLA ERGENEKON DAVASI
Eski Cumhuriyet Savcısı Ertaç Giray, Danıştay saldırısına da değinerek, "Muzaffer Tekin evinin arandığını söylemişti. Olayın mahiyetini bilmiyordum. Öğrenince Muzaffer Tekin'in avukatlığını yapamayacağımı söyledim" dedi.
Basın mensuplarının "İddianameyi nasıl buluyorsunuz" şeklindeki sorusuna ise Giray, "İddianameyi görünce üzüldüm. İddianamenin okunması taraftarı değilim" dedi.
ANKA/İHA