ANKARA (ANKA) – TBMM Genel Kurulu'nda, yaklaşık 11 buçuk saatlik çalışmanın ardından hakim ve savcıların atanmasını düzenleyen yasa teklifi görüşülerek kabul edildi. Kabul edilen yasanın 1. maddesiyle, avukatlık mesleğinden adaylığa geçmek isteyenler için mesleklerinde en az 5 yıl fiilen çalışma, 35 yaşını geçmemiş olma şartı aranacak. Ayrıca, adayların kendi aralarında yapılacak yazılı sınav ve mülakatta başarılı olmaları gerekecek.
1. Maddede ayrıca, AKP'nin verdiği değişiklik önergesi de kabul edildi. Buna göre, teklifte, her dönemde idari yargıda hakim ve savcı olmak isteyen hukuk fakültesi dışında fakültelerden mezun olanların oranı yüzde 10'dan yüzde 20'ye çıkarıldı.
Yasanın 2. Maddesi ile "kariyer mesleği olan hakimlik ve savcılık mesleğinin başlangıç evresi olan adaylığa alınma usul ve esasların yönetmelik yerine kanunla düzenlenmesi" öngörülüyor.
Yasanın en tartışmalı maddesi olan 3. madde de hakim ve savcıların atanabilmelerini düzenliyor. 3. Maddeye göre, yazılı sınavı ÖSYM, mülakatı ise Adalet Bakanlığı yürütecek. Daha önce Adalet Bakanlığı tarafından yapılan yazılı sınavın, ÖSYM Başkanlığı tarafından yapılması öngörülüyor.
Sınavın şekli, nasıl yapılacağı ve hakim ve savcılar yazılı sınavda hangi derslerden sorumlu olacağı da yeniden düzenleniyor.
Hakimler ve savcıların atanması yazılı sınav sonucu belirlenecek. Sınavın yürütülmesine ilişkin hususlar, Adalet Bakanlığı ile imzalanacak protokole göre, ÖSYM tarafından yapılacak.
Yapılan düzenlemeyle adaylara yazılı sınavda, Türkçe, matematik, Türk kültür ve medeniyetleri, Atatürk ilkeleri ve inkılap tarihi ve temel yurttaşlık bilgisi sorularından oluşan genel yetenek genel kültür konularının yanı sıra adli ve idari yargı ile ilgili derslerden sorular sorulacak.
ÖSYM'nin yapacağı yazılı sınavda 100 üzerinden en az 70 puan alma şartı aranacak. Mülakat sınavına ise en yüksek puan alandan başlanarak, ilan edilen boş kadronun yüzde 50 fazlası çağrılacak.
-SON SÖZ ADALET BAKANLIĞI'NDA-
Sınavı kazanan adaylar, oluşturulacak "Mülakat Kurulu"yla belli olacak. Buna göre Mülakat kurulu, Adalet Bakanlığı müsteşarı veya görevlendireceği Müsteşar yardımcısı başkanlığında, Teftiş kurulu başkanı, ceza işleri, personel genel müdürleri ile Türkiye Adalet Akademisi Yönetim Kurulu'nun her sınav için kendi üyeleri arasından belirleyeceği ve toplam 7 üyeden oluşan ekip mülakat yapacak.
-AKP İŞİ SIKI TUTTU-
AKP Grup yönetimi, milletvekillerini yakın takibe alarak Genel Kurul çalışmalarına katılımlarını sağladı. Gece geç saatlerde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da Genel Kurul çalışmalarına katılarak milletvekillerini yakın takibe aldı. (ANKA)